Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina a Holandsko podpísali bezpečnostnú dohodu: Desiatky zadržaných ľudí v Rusku po Navaľného pohrebe

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

KYJEV - Ukrajina a Holandsko podpísali v piatok bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, na základe ktorej dostane Kyjev tento rok vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd eur. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujeme podľa agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok ocenil odvahu Rusov, ktorí si prišli uctiť zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho pohrebu v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Prísť a prejaviť úctu Alexejovi Navaľnému si vyžadovalo odvahu," uviedol Macron na sociálnej sieti X a dodal, že tisíce Rusov tak urobili. "Je to jeho odkaz," dodal prezident.

20:45 Ruský útok zasiahol Mykolajivskú oblasť a spôsobil požiar.

20:42 Rusko v piatok označilo 81-ročnú uznávanú ruskú spisovateľku Ľudmilu Ulickú za zahraničnú agentku, pretože sa stavia proti vojne na Ukrajine a údajne šíri LGBTQ "propagandu". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Spisovateľská ikona žije v exile a proti autoritárskemu smerovaniu Kremľa protestovala už v časoch Sovietskeho zväzu. Je ostrou kritičkou prezidenta Vladimira Putina.

20:10 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok pri príležitosti spomienky na tzv. prekliatych vojakov bojujúcich proti sovietskej okupácii povedal, že Poliaci odmietajú ruský svet. Poľsko má podľa jeho slov svoju vlastnú kultúru a vieru. Správu sme prevzali z agentúry PAP.

20:00 Severná Kórea možno prestala dodávať muníciu do Ruska.

19:00 Rusko je od piatku oficiálne vylúčené z Dunajskej komisie (Danube Commission), organizácie pre zabezpečenie a zlepšovanie podmienok plavby po rieke Dunaj. Oznámil to na sociálnej sieti X ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

17:50 Ruská polícia zadržala v piatok najmenej 57 ľudí po celej krajine, ktorí si na pietnych akciách uctili zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného v deň jeho pohrebu v Moskve. Informovala o tom skupina OVD-Info sledujúca dodržiavanie ľudských práv v Rusku. Správu sme prebrali z tlačovej agentúry AFP. "OVD-Info vie o vyše 57 zadržaných. Najviac ľudí – 14 z nich – bolo zadržaných v Novosibirsku," uviedla organizácia a spomenula najväčšie mesto na Sibíri. Dodala ešte, že šiestich ľudí zadržali v Moskve, kde si Navaľného prišli uctiť veľké davy jeho priaznivcov.

17:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok ocenil tisíce Rusov, ktorí si prišli uctiť v Moskve zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného napriek obavám zo zatknutia a z masívnej prítomnosti policajtov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Alexej Navaľnyj zaplatil za svoj boj za demokraciu a slobodu vlastným životom," napísal Scholz na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "Po jeho smrti pokračujú v jeho odkaze odvážni Rusi: mnohí z nich boli dnes na pohrebe a podstúpili obrovské riziko – za slobodu," dodal kancelár.

17:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok opätovne obhajoval svoj zamietavý postoj k dodávke riadených striel Taurus Ukrajine. Správu sme prebrali od agentúry DPA.

"Toto (riadené strely Taurus) nie je niečo, čo by sme mohli v súčasnosti poskytnúť," vyhlásil Scholz počas medzinárodného stavebného veľtrhu International Craft Fair v Mníchove. "Je to rozhodnutie mňa ako kancelára a stojím si za ním," vyhlásil. Zdôraznil, že veľké množstvo argumentov hovorí v neprospech dodávok pokročilých ďalekonosných raketových systémov Ukrajine.

17:20 Česko stojí za všetkými ruskými občanmi, ktorí sa nebáli uctiť si pamiatku opozičného lídra Alexeja Navaľného. Dali tak jasne najavo, že im súčasná situácia v Rusku na je ľahostajná. V piatok to vyhlásilo české ministerstvo zahraničných vecí. Na pohrebe sa zúčastnil aj vedúci českej ambasády v Rusku Jiří Čistecký, informuje spravodajkyňa TASR.

16:58 Belgické ministerstvo zahraničných vecí v piatok pripomenulo, že od 1. marca vstupujú do platnosti obmedzenia nepriameho dovozu týkajúce sa ruských diamantov. Informuje o tom spravodajca TASR. Belgicko, ktoré je momentálne predsedníckou krajinou v Rade EÚ, uviedlo, že bol urobený dôležitý krok v implementácii sankcií voči ruským diamantom, na ktorých sa dohodli krajiny skupiny G7 v dôsledku vojny Ruska proti Ukrajine.

16:45 Ukrajina a Holandsko podpísali v piatok bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, na základe ktorej dostane Kyjev tento rok vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd eur. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujeme podľa agentúry AFP. Kyjev čelí v posledných mesiacoch na frontovej línii intenzívnemu tlaku a aj v súvislosti s nedostatkom munície vyzýva západných spojencov, aby poslali ďalšiu pomoc.

16:20 Holandsko poskytne ďalších 150 miliónov eur na českú iniciatívu, ktorej cieľom je nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to počas dnešnej návštevy Ukrajiny oznámil holandský premiér Mark Rutte. Amsterdam už v pondelok avizoval uvoľnenie 100 miliónov eur, celkovo tak podľa Reuters prispeje na iniciatívu 250 miliónov eur.

16:09 Manželka Alexeja Navaľného sa dnes nezúčastnila na pohrebe svojho muža. Informovala o tom ruská služba BBC alebo agentúra Reuters. Julija Navaľná svojmu mužovi vzdala hold na sociálnych sieťach, kde zverejnila odkaz, v ktorom mu ďakuje za 26 rokov spoločného života. Ruského opozičného predáka a kritika Kremľa dnes pochovali na moskovskom cintoríne, Navalná je podľa médií v zahraničí.

15:55 Na dnešnom pohrebe ruského opozičníka Alexeja Navaľného panovala atmosféra smútku, dojatia, prítomní ľudia ale neboli odovzdaní, povedal ČTK súčasný vedúci českého veľvyslanectva v Moskve Jiří Čistecký. Ten sa pohrebu na Borisovskom cintoríne na juhovýchodnom okraji ruskej metropoly zúčastnil spolu s niekoľkými málo ďalšími predstaviteľmi zastupiteľských úradov. Podľa Čisteckého rozsah bezpečnostných opatrení okolo cintorína potvrdzuje, že ruský režim má strach z vlastných občanov.

15:11 Rusko uskutočnilo skúšku svojej medzikontinentálnej rakety, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Raketa Jars odštartovala z kozmodrómu Pleseck pri Archangelsku na severe európskej časti Ruska a jej hlavice zasiahli cieľ vo vojenskom priestore Kura na Kamčatke na ruskom Ďalekom východe, informujú tlačové agentúry.

14:20 Podľa miestnych médií Ukrajina zaútočila na ruskú vojenskú základňu na okupovanom Kryme.

13:54 Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) v piatok zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou, o ktorom sa diskutovalo v apríli 2022 – po rokovaniach medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou, ktoré sa uskutočnili koncom marca v Istanbule. Na svojom webe o tom v piatok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

13:16 Rusko zintenzívňuje útoky v sektore Avdijivka, ale ukrajinské sily sa držia na uzde a dokonca získali späť niektoré stratené pozície, uviedol dnes na Telegrame generál Oleksandr Tarnavskyi, veliteľ skupiny síl Tavria. Hovorca hortyckej skupiny síl Iľja Jevlaš pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda uviedol, že Rusko nahromadilo veľké sily v blízkosti Časiv Jaru a v súčasnosti podniká "silný útok" smerom k mestu.

11:20 Podľa návrhu mierového plánu vypracovaného počas rusko-ukrajinských rokovaní v roku 2022 by sa Ukrajina zmenila na vykastrovanú krajinu, ktorá by bola trvalo zraniteľná voči ruskej agresii, uviedol dnes denník Wall Street Journal po preskúmaní dokumentu.

11:19 Český premiér Petr Fiala povedal, že európske krajiny nevyšlú na Ukrajinu svojich vojakov, aby bojovali vo vojne, uviedla dnes česká tlačová agentúra ČTK.

10:33 Ruská protivzdušná obrana zostrelila počas noci na dnes tri ukrajinské drony nad Nižegorodskou oblasťou a jeden nad Belgorodskou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou. Oznámilo to dnes podľa médií ruské ministerstvo obrany. Terčom dronov v Nižegorodskej oblasti mohol byť jeden z najväčších ruských podnikov na výrobu výbušnín, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda.

9:37 Ruský občan Maxim Marčenko sa pred newyorským súdom priznal k tomu, že nelegálne vyvážal do Ruska mikroelektroniku použiteľnú na vojenské účely. Vývoz takýchto komponentov pritom zakazujú americké sankcie uvalené na Rusko po invázii Ukrajinu, informuje agentúra AFP.

9:21 Rusko je pripravené vydať ukrajinskej strane telá obetí havárie lietadla Il-76 v Belgorodskej oblasti. Podľa britskej stanice BBC to uviedla ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Ukrajinská strana toto vyhlásenie zatiaľ nekomentovala.

8:40 Na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde sa v piatok má konať pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ​​a v jeho okolí boli posilnené bezpečnostné opatrenia, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Policajti hliadkujú v blízkosti cintorína i pri stanici metra Borisovo. Na stĺpoch verejného osvetlenia sú inštalované monitorovacie kamery. Pripravené sú aj kovové zátarasy.

8:14 Štyridsaťpäť členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa odvolalo na moskovský mechanizmus v reakcii na prípady svojvoľného zadržiavania Ukrajincov zo strany Ruska, ako sa uvádza v spoločnom vyhlásení zverejnenom 29. februára.

7:17 Prezident USA Joe Biden sa má dnes v Bielom dome stretnúť s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou v situácii, keď demokratická administratíva čelí problémom pri získavaní podpory republikánov v Snemovni reprezentantov pre právne predpisy zamerané na poskytovanie pomoci Ukrajine.

6:26 "Každý vidí, že Rusko sa nezastaví. V Moskve chcú preteky v zbrojení a nové vlny destabilizácie. My všetci v Európe si to musíme jasne uvedomiť," povedal prezident.

6:25 Rusko je pripravené odovzdať Ukrajine telá osôb, ktoré zahynuli pri havárii lietadla Il-76 24. januára, informovala 1. marca ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Zelenskyj vymenil veliteľa logistiky ukrajinských ozbrojených síl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenil veliteľa logistiky ukrajinských ozbrojených síl. Do funkcie vymenoval Volodymyra Karpenka, ktorý nahradil Oleha Huljaka. S odvolaním sa na web ukrajinského prezidenta o tom informovala agentúra Unian. Dôvod tejto výmeny Zelenskyj vo zverejnenej informácii na svojom webe nepriblížil. Karpenko predtým zastával funkciu šéfa logistiky ukrajinských pozemných vojsk.

Výmene šéfa logistiky predchádzalo začiatkom februára odvolanie hlavného veliteľa ukrajinských síl Valerija Zalužného. Na jeho miesto Zelenskyj vymenoval doterajšieho veliteľa pozemných vojsk Oleksandra Sýrskeho.

USA nevidia náznaky, že sa Rusko chystá použiť jadrovú zbraň

"Nie je to prvýkrát, čo sme svedkami nezodpovednej rétoriky Vladimira Putina. Takto by nemal hovoriť vodca jadrového štátu," povedal Miller. Putin dnes uviedol, že krajiny Severoatlantickej aliancie riskujú jadrový konflikt, ak vyšlú svojich vojakov na Ukrajinu. Vyhlásil tiež, že ruské strategické jadrové sily sú v stave plnej pripravenosti, a pohrozil Západu, že Moskva má zbrane schopné zasiahnuť jeho územie.

Spojené štáty a ich európski spojenci tento týždeň uviedli, že nemajú v pláne vyslať pozemné jednotky na Ukrajinu. Reagovali na vyjadrenia slovenského premiéra Roberta Fica, že viaceré členské krajiny NATO a Európskej únie zvažuje vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu na základe bilaterálnych dohôd s touto krajinou.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu