Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prímerie v Pásme Gazy zrejme nebude do pondelka, tvrdí Biden

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že je nepravdepodobné, že by od pondelka v Pásme Gazy nastalo prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Začiatkom tohto týždňa uviedol ešte pondelok ako pravdepodobný termín. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Biden na otázky reportérov, či naďalej predpokladá, že od pondelka nastane prímerie, odpovedal, že "vždy je tu nádej" a že prímerie rozoberal s regionálnymi lídrami. Dodal však, že sa ho zrejme nepodarí dosiahnuť do pondelka. Zástupcovia USA, Kataru, Egypta a ďalších krajín a strán sa stretli v Paríži, aby sa pokúsili nájsť dohodu umožňujúcu uzavretie prímeria medzi Izraelom a Hamasom a poskytnutie humanitárnej pomoci obyvateľstvu Pásma Gazy.

Netanjahu odmietol stiahnutie izraelskej armády

Americkí, katarskí a egyptskí predstavitelia sa neskôr v katarskej metropole Dauha stretli aj so zástupcami Izraela. Napriek novým návrhom týkajúcim sa sporných otázok "Izrael nezaujal žiadny konkrétny postoj k podmienkam prímeria a stiahnutiu (vojakov) z Pásma Gazy", uviedol pre AFP nemenovaný zdroj z prostredia Hamasu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol stiahnutie izraelskej armády ako "blúznenie" a vyhlásil, že akékoľvek prímerie spôsobí iba oddialenie vojenského útoku na mesto Rafah ležiace na juhu Pásma Gazy.

Do mesta sa uchýlilo približne 1,4 milióna Palestínčanov hľadajúcich útočisko pred bojmi prebiehajúcimi na iných miestach pásma. Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku palestínskych militantov na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších približne 250 zajali a odvliekli do Gazy. Izrael uvádza, že 31 z nich zrejme zahynulo. Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo vyše 30.000 ľudí, taktiež prevažne civilistov.
 

Viac o téme: IzraelPásmo GazyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu