Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Blamáž Nemecka v Červenom mori: Fregata omylom vystrelila na americký dron

Nemecká fregata Hessen
Nemecká fregata Hessen (Zdroj: SITA/Sina Schuldt/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká fregata „Hessen“, ktorá je v pohotovosti na ochranu obchodných lodí v Červenom mori, prvýkrát odrazila útok Húsíov. Predtým sa vojnová loď pokúsila zostreliť dron. Neskôr sa ukázalo, že nebol nepriateľský.

Fregata Bundeswehru „Hessen“ počas operácie v Červenom mori nevedomky vystrelila na dron patriaci spojeneckej krajine. Hovorca ministerstva obrany Michael Stempfle informoval, že nemecká vojnová loď už v pondelok spozorovala v operačnej oblasti bezpilotné lietadlo, ktoré pôvodne nebolo možné prideliť žiadnemu zo spojeneckých krajín.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

„Hessen“ sa potom pokúsila tento dron zostreliť, no neúspešne. "Prípad bol vyriešený v tom zmysle, že nešlo o nepriateľský dron, čo sa ukázalo až neskôr." Stempfle neuviedol, ku ktorej krajine bol tento dron následne pridelený. Výslovne však zdôraznil, že Nemci pred ostreľovaním požiadali všetky spojenecké národy a žiadna krajina nenahlásila, že má v oblasti operácie vlastný dron.

Až neskôr sa ukázalo, že išlo o nenahlásený dron. Je dobre známe, že v regióne sú americké bojové drony, ktoré nemajú nič spoločné s operáciou v Červenom mori. Minister obrany Boris Pistorius hovoril o prieskumnom drone. Podľa správ z médií išlo o americký dron MQ-9 („Reaper“). Obe rakety napokon z technických príčin minuli svoj cieľ. Dron bol v prevádzke bez zapnutého transpondéra, ktorý zabezpečuje identifikáciu.

Krátko predtým vyšlo najavo, že fregata „Hessen“, ktorá slúžila na ochranu obchodných lodí, v utorok večer po prvý raz odrazila útok húsíjskej milície operujúcej z Jemenu a zostrelila dva drony.

Iránske spojenecké milície chcú útokmi na obchodné lode v Červenom mori vynútiť ukončenie izraelskej vojenskej operácie v pásme Gazy, ktorá je reakciou na teroristický útok islamistického Hamasu zo 7. októbra. „Hessen“ je od piatku zapojená do operácie EÚ na ochranu obchodných lodí v Červenom mori.

Viac o téme: Červené moreAmerický dronHessenNemecká fregata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu