Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké problémy s internetom: Poškodili hlavnú komunikačnú tepnu z Ázie do Európy! V Červenom mori to vrie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, Getty Images)

DUBAJ - Rakety vypálené jemenskými povstalcami húsíami v pondelok spôsobili požiar na nákladnej lodi v Adenskom zálive. Posádka neutrpela žiadne zranenia. Úrady takisto hlásili poškodenie podmorských káblov v Červenom mori. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Súkromná bezpečnostná firma Ambrey uviedla, že išlo o nákladnú loď plaviacu sa pod vlajkou Libérie, ktorá má spojitosť s Izraelom. Plavidlo bolo poškodené a vyslalo núdzové volanie. Na lodi vypukol požiar, ktorý sa po niekoľkých hodinách podarilo uhasiť. Členovia posádky pri incidente zranenia neutrpeli.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V pondelok boli poškodené aj tri podmorské káble v Červenom mori, ktoré zabezpečujú internetové a telekomunikačné pripojenie. Príčina poškodenia káblov nie je známa a húsíovia spojitosť popierajú. Spoločnosť HGC Global Communications, ktorá poskytuje internetové služby, uviedla, že výpadky ovplyvnili 25 percent prevádzky v Červenom mori. Trasu cez Červené more označila za kľúčovú na prenos dát z Ázie do Európy a uviedla, že sa usiluje transport dát presmerovať.

Zámerné poškodenie týchto telekomunikačných liniek by mohlo ešte viac vystupňovať mesiace trvajúcu krízu v Červenom mori, píše AP. Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, útočia od vlaňajšieho novembra na dôležitú námornú obchodnú trasu v Červenom mori. Tvrdia, že tak robia zo solidarity voči Palestínčanom v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

USA potvrdili pondelkový útok húsíov na nákladnú loď v Adenskom zálive

Americká armáda potvrdila pondelkový útok jemenských povstalcov húsíov na švajčiarsku kontajnerovú loď v Adenskom zálive. Informuje o tom správa z agentúry DPA. Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) zodpovedajúce za oblasť Blízkeho východu uviedlo, že húsíovia v pondelok v skorých ranných hodinách vypálili dve protilodné balistické strely z Jemenu smerom do Adenského zálivu.

Jedna z nich zasiahla loď a spôsobila na nej škody. Zranenia podľa bezprostredných správ neutrpel nikto z posádky. Išlo o švajčiarsku loď, ktorá sa plaví pod vlajkou Libérie. CENTCOM predtým hlásil vypálenie ďalších striel húsíami, ktoré dopadli do Červeného mora.

Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, útočia od vlaňajšieho novembra na dôležitú námornú obchodnú trasu v Červenom mori. Tvrdia, že tak robia zo solidarity voči Palestínčanom v izraelskom Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Viac o téme: PožiarRaketyútok JemenČervené moreHúsíoviaPoškodené káble
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu