Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonská vláda poskytne ďalšie miliardy jenov na obnovu po zemetrasení v Išikaw

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

TOKIO - Japonsko vynaloží ďalších 100 miliárd jenov (609 miliónov eur) na obnovu po ničivom novoročnom zemetrasení v prefektúre Išikawa. V sobotu to uviedol predseda vlády Fumio Kišida. Celková suma pomoci sa tak zvýši na 1,7 miliardy dolárov (1,57 miliardy eur). Informujeme podľa agentúry AP.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok zničila domy a infraštruktúru na polostrove Noto v prefektúre Išikawa na japonskom hlavnom ostrove Honšu. Doteraz sa potvrdilo 241 obetí a viac ako 10.000 ľudí stále žije v dočasných prístreškoch alebo hoteloch. V niektorých častiach Išikawy stále chýba dodávka vody. Premiér Fumio Kishida v sobotu navštívil postihnuté oblasti, aby osobne zhodnotil situáciu. "Životné podmienky v dočasných prístreškoch sa zlepšujú, ale budem mať na pamäti, že realita zostáva tvrdá tak bola aj predtým," povedal Kishida v rozhovore s novinármi v najviac zničenom meste Wadžima. Aj vďaka jeho návšteve sa "posilnilo odhodlanie vlády pracovať na poskytovaní väčšej podpory", povedal.

Celkové škody spôsobené zemetrasením sa pohybujú medzi 6,83 miliardy až 16,25 miliardy eur

Dodatočné výdavky z rezervných fondov aktuálneho fiškálneho roka má schváliť japonský kabinet v najbližších dňoch. Celkové škody spôsobené zemetrasením sa pohybujú medzi 7,4 až 17,6 miliardy USD (6,83 miliardy až 16,25 miliardy eur). Aj najvyšší odhad je oveľa nižší ako škody spôsobené zemetrasením a vlnou cunami v roku 2011 na severovýchode Japonska. Vtedy zomrelo asi 18.500 ľudí a cunami spôsobila haváriu v atómovej elektrárni Fukušima, najhoršiu od čias Černobyľu.

Viac o téme: PomocVládaZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu