Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Grécko sa ujalo velenia námornej misie v Červenom mori: USA vykonali ďalší úder v oblastiach Jemenu ovládaných húsíami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ministry of Defence)

ATÉNY - Grécko v pondelok oficiálne odsúhlasilo svoju účasť na námornej bezpečnostnej operácii Európskej únie v Červenom mori a to, že ju bude viesť. Účelom operácie je ochrana obchodných lodí pred útokmi jemenských povstalcov húsíov. Informuje o tom agentúra AP.

Účasť gréckej fregaty na operácii Aspides, ktorá sa začala minulý týždeň, nariadil bezpečnostný výbor vedený gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Slovo "aspides" v gréčtine znamená "štít".

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Misii bude z vojenskej základne v meste Larisa v strednom Grécku veliť grécky námorný komodor Vasilios Griparis. "Udržiavanie priechodnosti námorných obchodných trás je kľúčovým záujmom Európskej únie a životne dôležitou potrebou Grécka," vyhlásil minulý týždeň pred parlamentným výborom grécky minister obrany Nikos Dendias.

Misiu Aspides označil za obrannú a dodal, že Grécko sa nezúčastní na útokoch proti vojenským cieľom húsíov v Jemene vedených Spojenými štátmi. Grécko ako významný prepravný uzol priamo ovplyvnili útoky húsíov. Kontajnerový terminál prístavu Pireus neďaleko Atén v januári zaznamenal medziročný pokles aktivity o 12,7 percenta.

Húsijskí povstalci podporovaní Iránom tvrdia, že dronmi a raketami ostreľujú lode v Červenom mori v rámci odvety za izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy, ktorá sa začala vlani v októbri. "Nezaujímame stanovisko k otázke húsíov," vyhlásil Dendias. "Nesúhlasíme však s tým, že by ktokoľvek mal právo ostreľovať naše lode, európske lode alebo lode, ktoré sa danou oblasťou plavia a prichádzajú do našich prístavov," dodal.

USA zasiahli rakety, drony a bezpilotné člny v Jemene

Americká armáda oznámila, že v pondelok zasiahla rakety, drony a bezpilotné člny v oblastiach Jemenu, ktoré ovládajú Iránom podporovaní povstalci húsíovia. O ďalšom takomto údere informovala agentúra DPA. Centrálne velenie armády USA uviedlo, že popoludní miestneho času jeho sily zničili tri bezposádkové plavidlá a dve mobilné protilodné strely, ktoré boli pripravené na odpálenie smerom na Červené more.

Zasiahli tiež útočný dron, ktorý sa už nachádzal nad Červeným morom, kde húsíovia už niekoľko mesiacov útočia na lodnú dopravu. "Tieto opatrenia sa prijímajú s cieľom chrániť slobodu plavby a zvýšiť bezpečnosť medzinárodných vôd pre námorné sily USA a obchodné plavidlá," uviedlo velenie vo vyhlásení.

Húsíovia útočia na lode v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odvtedy podnikli najmenej 57 útokov na obchodné a vojenské plavidlá. V poslednom týždni sa tempo útokov zvýšilo. Povstalci tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od októbra 2023 prebieha vojna medzi Izraelom a militantmi z Hamasu. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta.

Viac o téme: úderUSAGréckoJemenEurópska úniaČervené moreHúsíoviaNámorná misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu