Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Grécko zažilo najteplejšiu zimu od začiatku zaznamenávania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Grécko zažilo najteplejšiu zimu od začiatku zaznamenávania teplôt, oznámil v utorok popredný meteorológ Kostas Laguvardos. Informuje o tom tlačová agentúry AFP.

Laguvardos, riaditeľ výskumu v Aténskom národnom observatóriu, povedal, že teploty v zime 2023-2024 boli v priemere 11,8 stupňa Celzia. "Toto je najvyššia priemerná teplota v decembri, januári a februári" od začiatku zaznamenávania údajov v roku 1960, dodal grécky meteorológ. Observatórium uviedlo, že analyzovalo predbežné údaje od Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. V minulom desaťročí zaznamenali šesť najteplejších zím, uviedla služba Copernicus. Od roku 1960 sa najvyššia priemerná teplota v zime zvýšila o 1,8 stupňa Celzia.

archívne video

Počasie stále praje aj turistike: Výstup na Téryho chatu vo Vysokých Tatrách (Zdroj: TASR)

Laguvardos povedal, že širšej oblasti Atén, strednému a severovýchodnému Grécku, východnej Kréte a súostroviu Kyklady hrozí tento rok sucho. Vlaňajšok bol podľa observatória najhorší z hľadiska lesných požiarov, keď zničili takmer 175.000 hektárov územia a zomrelo pri nich vyše 20 ľudí. Požiare v roku 2023 nasledovali po dlhotrvajúcej vlne horúčav v júli, keď teploty na juhu Grécka dosahovali 46 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieKlímaGréckoCopernicusNajteplejšia zima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu