Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nákladná loď Rubymar sa v dôsledku útoku húsíov potopila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBAJ - Nákladná loď Rubymar, ktorá po útoku jemenských povstalcov zostala opustená v južnom sektore Červeného mora, sa v piatok večer potopila. Podľa sobotňajšej správy agentúry AP sa to uvádza vo vyhlásení medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Ide o vôbec prvú loď, ktorú húsíovia potopili v rámci svojich útokov na lodnú dopravu v Červenom mori. Jemenskí povstalci na loď zaútočili 18. februára. Plavidlo plaviace sa pod vlajkou Belize útok poškodil natoľko, že ho musela opustiť posádka.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Loď potom driftovala a prenikala do nej morská voda. Podľa správ medializovaných asi týždeň po útoku z nej začala unikať ropa. Ropná škvrna mala dĺžku takmer 30 kilometrov. Navyše na palube bolo vyše 41.000 ton hnojív. Ako v sobotu oznámila jemenská vláda, loď sa potopila v piatok neskoro večer, keď v oblasti vyčíňala búrka.

Napádajú komerčné plavidlá v oblasti Červeného mora

Iránom podporovaní šiitski povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, napádajú komerčné plavidlá v oblasti Červeného mora už od novembra, čím výrazne narušili svetovú námornú dopravu. Tvrdia, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde.

Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta. Spojené štáty na útoky húsíov opakovane reagovali použitím sily. USA okrem útokov na húsíov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí v Červenom mori. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov, pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Viac o téme: LoďVládaČervené moreRubymar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu