Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protestujúci poľnohospodári zablokovali jednu z hlavných ulíc v Madride

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

MADRID - Španielski poľnohospodári zablokovali v pondelok jeden z hlavným bulvárov v hlavnom meste Madrid. Ide o doposiaľ najväčšiu protestnú akciu španielskych farmárov.

archívne video

Celoslovenský protest farmárov v Žiline (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Demonštranti z celého Španielska sa zišli pred budovou zastupiteľského úradu Európskej komisie (RK) v Madride a vyzývali na spravodlivejšie ceny. Niekoľko traktorov zároveň blokovalo jednu z hlavných ulíc mesta, triedu Paseo de la Castellana.Na pondelkových demonštráciách sa zúčastnilo podľa organizátorov zo združení poľnohospodárov a chovateľov hospodárskych zvierat asi 20.000 ľudí. Oficiálne úrady ich počet odhadli na 5000.

Proti poľnohospodárskej politike Európskej únie v súčasnosti protestujú poľnohospodári vo viacerých členských krajinách vrátane Poľska či Grécka. Aj v Bruseli v pondelok zablokovali farmári cesty na protest proti poľnohospodárskym obmedzeniam a pravidlám na dovoz komodít.

Protest farmárov v Bruseli
Zobraziť galériu (2)
Protest farmárov v Bruseli  (Zdroj: SITA/AP)

Španielski poľnohospodári sa dožadujú silnejšej pozície vo výrobnom procese. Okrem iného žiadajú prísnejšie kontroly komodít dovážaných z krajín mimo EÚ a uvoľnenie niektorých poľnohospodárskych obmedzení a byrokracie pri získavaní pomoci od EÚ.Španielska vláda už prijala viacero ústupkov vrátane obmedzení na dovoz z vonkajších trhov. Mnohí poľnohospodári to však nepovažujú za dostatočné.
 

Viac o téme: PoľnohospodáriBlokáciaŠpanielskoMadrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu