Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Argentínsky prezident je odhodlaný vládnuť aj bez politickej podpory parlamentu

Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone )

BUENOS AIRES- Argentínsky libertariánsky prezident Javier Milei vo svojom prvom politickom prejave v piatok v parlamente uviedol, že presadí svoj balík rozsiahlych ekonomických reforiem bez ohľadu na to, či ho zákonodarcovia podporia.

"Zmeníme krajinu navždy... s podporou alebo bez podpory politických lídrov, za pomoci všetkých legálnych zdrojov exekutívy," povedal Milei poslancom, ktorí zastavili jeho projekt deregulácie a rozpočtových škrtov. "Ak chcete konflikt, budete ho mať," varoval Milei poslancov.

archívne video

Ivan Korčok podáva podnet pre porušenie pravidiel kampane (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Milei pred poslancami rekapituloval svojich prvých 82 dní v úrade, počas ktorých devalvoval peso o viac ako 50 percent, znížil štátne dotácie na pohonné hmoty a dopravu, zrušil desaťtisíce pracovných miest vo verejných službách a v snahe o dereguláciu ekonomiky zrušil aj stovky ďalších nariadení."Žiadam o trpezlivosť a dôveru," povedal Milei. Dodal, že "ešte nejaký čas potrvá, kým budeme môcť vnímať plody ekonomickej reorganizácie a reforiem, ktoré realizujeme."

Mnohé z týchto plánovaných reforiem sú medzičasom už napadnuté na súdoch: odbory, obchodné komory a mimovládne organizácie vedú už viac ako 60 súdnych sporov a Argentína zažila masívne protesty občanov, ktorí sa obávajú, že prezidentove plány budú mať za následok, že schudobnejú. Milei pritom upozorňuje, že jeho vláda ešte neidentifikovala všetky dôsledky "katastrofy", ktoré zdedila. Vyjadril však presvedčenie, že vláda je na dobrej ceste, pretože prvýkrát v histórii "útočí na problém jeho príčinou: fiškálnym deficitom, a nie jeho symptómami".

Argentína zápasí s vážnymi ekonomickými problémami

Argentína zápasí s vážnymi ekonomickými problémami po desaťročiach zlého hospodárenia, ktoré vystupňovalo mieru chudoby na takmer 60 percent a posunulo infláciu na ročnú mieru nad 200 percent. Milei, 53-ročný politický outsider, minulý rok zvíťazil vo voľbách na vlne nespokojnosti vyvolanej finančnou krízou poznačenou nekontrolovateľným tlačením peňazí a fiškálnym deficitom. Vláda tvrdí, že niektoré zmeny, ktoré Milei presadil, už prinášajú ovocie: v januári napr. Argentína vykázala svoj prvý mesačný rozpočtový prebytok za posledných 12 rokov, pričom zvýšila rezervy v cudzej mene z 21 miliárd dolárov na 27 miliárd dolárov.

Viac o téme: VládaArgentínaPrezidentParlamentJavier Milei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu