Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vo Švédsku je zhruba 62-tisíc osôb prepojených na zločinecké gangy, tvrdí polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku je aktívnych v zločineckých sieťach alebo je na ne prepojených približne 62.000 osôb. V piatok to uviedla švédska policajná komisárka Petra Lundhová. Informuje agentúra Reuters.

"Identifikovali sme 14.000 osôb aktívnych v zločineckých sieťach. Čo sa týka osôb s prepojením na tieto siete, odhadujeme, že ich je 48.000," uviedla Lundhová na tlačovej konferencii v Štokholme. Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strommer pripomenul, že v roku 2022 vo Švédsku pri streľbách zahynulo 62 ľudí.

archívne video

Policajtom sa podarilo rozložiť drogový gang. (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Podotkol, že hoci v roku 2023 ich počet mierne klesol, podľa predbežných údajov švédske úrady zaznamenali deväťkrát viac strelieb s obeťami ako Nórsko, Dánsko a Fínsko dohromady. V tejto severskej krajine zároveň v rovnakom období došlo dosiaľ k najvyššiemu počtu útokov s použitím výbušnín.

"Hovoríme o kriminalite s vysokým sklonom k násiliu, ktorá umlčuje svedkov, ohrozuje sociálnych pracovníkov, infiltruje sa do úradov a politických strán..." dodal Strommer o zločineckých sieťach. Reuters uvádza, že za posledné desaťročie sa počet tragických prípadov streľby vo Švédsku viac ako strojnásobil. Vlani v septembri pri streľbách zahynulo 11 ľudí, čo bol dosiaľ najvyšší počet obetí streleckých incidentov za jeden mesiac od roku 2019.

Viac o téme: GangZločinPolícia Švédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu