Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na lodi pri pobreží Jemenu vypukol v dôsledku raketového útoku požiar

(Zdroj: X/@UK_MTO)

DUBAJ - Na lodi v Adenskom zálive vypukol v dôsledku raketového útoku vo štvrtok požiar, oznámila Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) a súkromná bezpečnostná firma Ambrey. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Plavidlo bolo napadnuté dvomi rakety, v dôsledku čoho vypukol na lodi požiar," uviedla UKMTO. Podľa firmy Ambrey horiaca loď sa plaví pod vlajkou tichomorského štátu Palau a jej vlastníkom je britská firma. K útoku malo prísť juhovýchodne od jemenského prístavného mesta Aden. Podľa firmy Ambrey loď zrejme vyplávala z thajského mesta Map Ta Phut a smerovala do Červeného mora. "Obchodným lodiam sa odporúča... postupovať opatrne," uviedla Ambrey.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Nasleduje však po sérii útokov jemenských húsíjskych povstalcov podporovaných Iránom na obchodné lode. Húsíovia tvrdia, že ich podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Útoky prinútili niektoré prepravné spoločnosti, aby presmerovali svoje lode okolo Afriky v snahe vyhnúť sa ohrozeniu v Červenom mori.

Viac o téme: PožiarLoďJemenUKMTO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu