Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fiala k summitu V4: V mnohom sa nezhodneme, ale nemusí to brániť dialógu

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

PRAHA - Je mnoho vecí, kde sa názorovo líšime, zároveň je ale mnoho tém týkajúcich sa strednej Európy, o ktorých spolu musíme hovoriť, povedal pred blížiacim sa premiérskym summitom krajín Vyšehradskej štvorky (V4) predseda českej vlády Petr Fiala, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Je samozrejme jasné, že sa nezhodneme v prístupe k niektorým zahraničnopolitickým otázkam. Je ale mnoho vecí, ktoré sa týkajú regiónu strednej Európy, o ktorých musíme hovoriť," povedal Fiala a ako príklad menoval nelegálnu migráciu či energetiku. "Bude určite užitočné, aby sme spolu hovorili. Ale nezastieram, že je mnoho vecí, kde sa názorovo líšime. To ale nemusí brániť tomu, aby sme nejaký dialóg viedli," dodal.

archívne video

Doterajšie dohody na summite EÚ potvrdili jednotu členských krajín, myslí si Petr Fiala (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Česko zoskupeniu V4 predsedá od júla minulého roka. Odvtedy sa uskutočnilo viacero stretnutí politikov na tejto platforme vrátane prezidentského summitu vlani v novembri. Fiala v minulosti na otázku o stretnutí predsedov vlád V4 opakovane reagoval skôr skepticky. V januári vyhlásil, že to, že sa premiéri V4 v poslednej dobe neschádzali, bolo podľa neho v kontexte aktuálneho diania logické.

V stredu vysvetlil, že summit zvolal až teraz preto, lebo chcel počkať na ustanovenie nových vlád na Slovensku a v Poľsku a zdôraznil, že tiež došlo k dosiahnutiu dohody na európskej úrovni o úprave viacročného finančného rámca.

Predsedovia vlád krajín V4 sa v Prahe stretnú 27. februára

Naposledy takto rokovali minulý rok v júni v Bratislave, predsedov vlád vtedy privítal Eduard Heger. Okrem Fialu a Orbána sa na stretnutí zúčastnil vtedajší poľský premiér Mateusz Morawiecki. Budúci týždeň sa v Prahe okrem premiérov stretnú aj predsedovia parlamentov V4, na ktorom bude SR zastupovať predseda NR SR Peter Pellegrini. Tento summit je rozšírený aj o Ukrajinu.

Viac o téme: EurópaSummit V4Petr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu