Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smrť v radoch ruskej oligarchie: Úrady to TAJILI dva týždne! Putinov spojenec a ropný magnát prišiel o syna

Prezident Ruska Vladimir Putin a riaditeľ ropnej spoločnosti Rosfneť Igor Sečin navštívili Kláštor Konevsky na ostrove Konevets pri Petrohrade. Júl 2021.
Prezident Ruska Vladimir Putin a riaditeľ ropnej spoločnosti Rosfneť Igor Sečin navštívili Kláštor Konevsky na ostrove Konevets pri Petrohrade. Júl 2021. (Zdroj: SITA/AP/Sputnik Kremlin Pool Photo/Alexei Nikolsky)

MOSKVA – Syn známeho ruského oligarchu Ivan Sečin (35) mal celý život pred sebou. Jeho otec, po ktorom mal každú chvíľu prebrať celé impérium, je blízkym partnerom ruského prezidenta Vladimira Putina. Smrť bola pre ruskú smotánku tak nečakaná, že úrady to tajili celé dva týždne.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Igor Sečin patrí medzi najvplyvnejších ľudí ruského priemyslu. Riaditeľ ropnej spoločnosti Rosnefť plánoval odovzdať svoje impérium synovi Ivanovi. Ten však vo veku nedožitých 35 rokov len prednedávnom zomrel. Nejde len o smrť budúceho oligarchu, ale aj syna veľmi významného Putinovho spojenca. 

Dedičské konanie

K zástave srdca Ivana Sečina malo dôjsť v luxusnej moskovskej štvrti po údajných problémoch s dýchaním. Ako informoval Daily Mail, informácie vyplávali na povrch až začiatkom tohto týždňa. Anton Gerasčenko, poradca ukrajinského ministra vnútra, uviedol, že verejnosť sa o smrti Sečinovho syna dozvedela len tento týždeň po zverejnení "prípadu dedičského konania". Je to ďalšie záhadné úmrtie z radov významných a vplyvných Rusov v energetickom priemysle. Tento "trend" sa mal objaviť od spustenia invázie na Ukrajinu (24. február 2022).    

Príčinou smrti Ivana Sečina mala byť krvná zrazenina. Jeho odchod sa zhoduje so špekuláciami o možných významných personálnych zmenách po pezidentských voľbách a zvolení Putina za hlavu štátu, píše RussianOligarchs. Bude to už jeho šieste volebné obdobie.   

Prestal dýchať

Sečin ml. zomrel v dedine Europe-1 v Krasnogorsku, v rezidencii, ktorú často navštevujú blízki spolupracovníci Vladimíra Putina. Podľa správy ruského telegramového kanála VchK-OGPU v noci 5. februára okolo 4:30 miestneho času vyjadril 35-ročný Ivan nepohodlie a ako dôvod uviedol pocity dusenia. Následne sa zvalil na posteľ a stratil vedomie.

"Ivan Sečin sa zapotácal a padol na posteľ. Prítomní ho okamžite presunuli na zem a pokúsili sa o oživenie, pričom jeho ochrankár okamžite kontaktoval záchrannú službu. Zdravotníci po príchode už len konštatovali smrť," uvádza sa na Telegrame. Pohreb sa mal konať tri dni po jeho smrti. 

Zastával výkonné pozície v offshore projektoch (mimo Ruska) a často sprevádzal svojho otca na medzinárodných výstavách. Ivan Sečin absolvoval Moskovskú štátnu univerzitu. Pôsobil aj ako analytik v Gazprombanke. To bolo ešte v dobe predtým, ako nastúpil do Rosneftu k svojmu otcovi.  

Bránil vyšetrovaniu

Sečin st. mal brániť ruským úradom (aj FSB) vo vyšetrovaní smrti jeho syna. Údajne poveril bezpečnostnú službu Rosneft, zloženú z jemu lojálnych bývalých členov FSB, aby vyšetrila okolnosti smrti jeho syna. Nevzlin, niekdajší šéf ropného gigantu Jukos, vo svojom príspevku na Facebooku opísal túto správu ako "vec strašnej a nešťastnej náhody".

"Dnes, keď sme si s priateľmi a partnermi pripomenuli, prečo začala vojna Kremľa proti Jukosu... Práve dnes som sa dozvedel, že Igor Sečin stratil svojho syna Ivana. S tým istým mužom, ktorý sa nás pokúšal za každú cenu zdiskreditovať, teraz úprimne súcitim. Presne tak, ako súcitím aj s matkou Alexeja Navaľného či Boryho Nemcova. Úprimnú sústrasť celej rodine," dodal Nevzlin.  
 

Viac o téme: úmrtieRopaRuskoMoskvaOligarchoviaIgor SečinIvan SečinRosnefť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu