Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Za smrť Alexeja Navaľného je zodpovedný Putinov režim: Ukrajinci hovoria o zverstvách a vojnových zločinoch

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

KYJEV - Celkovo sedem ľudí zomrelo pri ruských dronových útokoch na severe a severovýchode Ukrajiny. Životy piatich civilistov si vyžiadal včerajší útok, pri ktorom dron zasiahol súkromný dom v Sumskej oblasti na severe krajiny. V Charkovskej oblasti neskôr zomreli dvaja ľudia, keď dron zasiahol auto vezúce skupinu poľnohospodárov. S odvolaním sa na armádu a miestne úrady o tom informovali tlačové agentúry. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 727

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 727 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu obvinila Britskú radu (British Council), inštitúciu zodpovednú vzdelávanie a kultúru, zo zhromažďovania informácií pre ukrajinské tajné služby. Informuje agentúra AFP.

21:50 Prezident Zelenskyj plánuje usporiadať 25. februára konferenciu s ukrajinským vojenským a politickým vedením, aby diskutovali o budúcnosti krajiny, 21. februára hovorca prezidenta Serhii Nykyforov.

21:30 Ruskom podporovaný líder bosnianskych Srbov Milorad Dodik sa v stredu stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Na schôdzke v ruskom meste Kazaň hovorili o posilnení spolupráce medzi Ruskom a bosnianskou Republikou srbskou (RS). Informuje agentúra HINA.

21:00 Posledné externé záložné elektrické vedenie do ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej Ruskom je nefunkčné. Uviedla to v stredu televízia Sky News s odvolaním sa na oznámenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

20:45 Ruský opozičný politik Boris Nadeždin v stredu vyhlásil, že ruský Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie voči rozhodnutiu volebnej komisie, ktorá odmietla zaregistrovať jeho kandidatúru na post prezidenta. Informuje správa agentúry AFP.

20:20 Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) v stredu vydala vyhlásenie k smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Vyjadrila rozhorčenie nad "vraždou" tohto laureáta Sacharovovej ceny za rok 2021 v sibírskej trestanskej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával neodôvodnený trest odňatia slobody. 

19:40 Česko z dôvodu pokračujúcej agresie Ruska na Ukrajine nebude ani naďalej vydávať víza a povolenia na pobyt v ČR Rusom a Bielorusom. Nové vládne nariadenie nemá časové obmedzenie. V stredu to po rokovaní vládneho kabinetu uviedol český premiér Petr Fiala, ktorý zároveň zdôraznil, že ČR však musí vytvárať podmienky pre ruskú a bieloruskú opozíciu, informuje spravodajkyňa v Prahe.

19:30 Irán dodal Rusku okolo 400 balistických rakiet zem-zem. Sú medzi nimi aj rakety Zólfaghár, ktoré majú dosah až 700 kilometrov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa šesť svojich zdrojov.

19:25 Rusko by mohlo poslať jadrové zbrane do vesmíru na zničenie satelitov už tento rok - Bloomberg.

19:00 Zadržaní pri pamätníkoch Navaľného boli predvolaní do vojenských náborových stredísk.

18:26 Česko by mohlo od Nemecka darom získať ďalších 15 tankov Leopard 2A4 ako ocenenie za vojenskú pomoc Ukrajine. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to povedal premiér Petr Fiala (ODS). O ponuke dnes kabinet informovala ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Podľa Fialu by išlo o podobný scenár, na základe ktorého už česká armáda získala 15 tankov za dodávky obrnenej techniky na Ukrajinu.

18:00 Spoločné vyšetrovanie ruskej sekcie britskej stanice BBC a nezávislej webovej stránky Mediazona potvrdilo identitu viac než 45.000 ruských vojakov, ktorí zahynuli na Ukrajine od začiatku invázie pred takmer dvomi rokmi. Informuje správa agentúry AFP.

17:30 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu uviedla, že jej cieľom je predložiť rámec prístupových rokovaní Európskej únie s Ukrajinou do začiatku leta.  Informuje agentúra AFP.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu navrhol stretnutie s poľskou vládou s cieľom vyriešiť situáciu na spoločných hraniciach, kde protestujúci poľskí poľnohospodári blokujú dopravu. Informuje správa agentúry AFP.

16:50 "Dosť bolo Moskvy na našich pozemkoch. Dosť bolo nedorozumení." Zelenskyj nahral videoodkaz Poliakom, kvôli blokáde hraníc.

16:00 Irán poskytol Rusku asi 400 výkonných balistických rakiet zem-zem, citovala agentúra Reuters zdroje. Podľa iránskych zasvätených sú medzi týmito dodávkami rakety Zolfaghar, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele vzdialené 300 až 700 kilometrov. Dodávky začali začiatkom januára.

15:24 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vylúčila akúkoľvek spoluprácu s "priateľmi" ruského prezidenta Vladimira Putina v novom Európskom parlamente (EP), ktorý vzíde z júnových eurovolieb. Informuje agentúra AFP. "Tí, ktorí bránia naše hodnoty voči Putinovým priateľom, sú tí, s ktorými chcem spolupracovať," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii v Bruseli, po boku predsed

14:25 Podpora Ukrajiny medzi občanmi členských štátov EÚ zostáva široká, ale takmer dva roky po plnej invázii sa už sotva desať percent z nich domnieva, že Kyjev dokáže poraziť Rusko, pričom za najpravdepodobnejší konečný bod sa považuje určitá forma "kompromisného riešenia".

14:17 Británia uvalila sankcie na šiestich predstaviteľov trestaneckej kolónie na Sibíri, kde minulý týždeň zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Oznámil to britský minister zahraničných vecí David Cameron. Informuje agentúra AFP.

14:00 Prvá skupina štyroch ukrajinských pilotov dokončí svoj výcvikový program na stíhačkách F-16 do leta 2024 - CNN.

13:36 Vo vojne na Ukrajine, ktorú pred dvoma rokmi rozpútalo Rusko, padlo minimálne 45 123 ruských vojakov, zistila ruská služba stanice BBC spoločne so serverom Mediazona. Z toho najmenej 6 614 vojakov bolo podľa médií zabitých od vlaňajšieho októbra do tohtoročného februára - teda v čase, keď invázne jednotky intenzívne útočili pri Avdijivke a v jej okolí na východe Ukrajiny. K bilancii servery dospeli na základe informácií z otvorených zdrojov, teda zo správ médií, oznámenia činiteľov či príspevkov príbuzných na sociálnych sieťach. Skutočný počet zabitých bude zrejme výrazne vyšší.

13:35 Británia dnes uvalila sankcie na šesť ľudí z vedenia trestaneckej kolónie, v ktorej v piatok zomrel predák ruskej opozície Alexej Navaľnyj. Londýn v oznámení o zmrazení aktív a zákaze vstupu do krajiny odsúdil neľudské podmienky, v ktorých bol Navaľnyj väznený. Po ruských úradoch Londýn požaduje, aby vydali jeho telo jeho rodine. Rovnakú požiadavku vzniesla aj opozičná matka Ljudmila Navalná, o jej sťažnosti na ruské úrady informoval súd v Salcharde.

13:23 Rusko je pre Švédsko hlavnou medzinárodnou bezpečnostnou hrozbou, uviedla v stredu švédska spravodajská služba SÄPO. Zároveň varovala, že zahraniční nepriateľa sa môžu pokúsiť využiť zvýšené riziko násilia zo strany islamistov a krajnej pravice. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

13:06 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský si v stredu kvôli smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného predvolal ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského. Informáciu denníka Blesk spravodajkyni TASR potvrdil hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.

11:23 Matka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného podala žalobu pre "nečinnosť vyšetrovacieho výboru vo veci odovzdania Alexejovho tela". Oznámil to Ivan Ždanov, riaditeľ nadácie Fond boja proti korupcii, ktorú svojho času založil Navaľnyj. V stredu o tom informovala americká spravodajská televízia CNN.

10:56 Veľvyslanci členských štátov Európskej únie sa v stredu v princípe dohodli na 13. balíku sankcií proti Rusku za jeho vojenskú agresiu na Ukrajine, informuje o tom oznámenie belgického predsedníctva Rady EÚ na sociálnej sieti X.

10:07 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu pred dvoma rokmi dostalo približne 2-tisíc ruských občanov a ich rodinných príslušníkov nemecké víza z dôvodu osobného ohrozenia. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

9:33 Ukrajinská armáda v stredu poprela tvrdenia Moskvy, že ruské sily dobyli obec Krynky na východnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Oficiálne oznamujeme, že táto informácia nie je pravdivá," uviedlo operačné veliteľstvo ukrajinskej armády Juh v reakcii na utorkové vyhlásenie ruského ministra obrany. "Obranné sily na juhu Ukrajiny naďalej držia (v obci Krynky) svoje pozície," dodalo.

9:30 Ruskí vojaci opäť postrieľali ukrajinských zajatcov, tentoraz pri dedine Robotyne na juhovýchode krajiny, uviedla dnes agentúra Unian s odvolaním sa na video, ktoré sa rozšírilo po sociálnych sieťach. Incident sa stal už v nedeľu, keď ruské jednotky útočili na dedinu, ktorou sa podarilo oslobodiť vlani v lete počas ukrajinskej protiofenzívy. Rusi sa zmocnili troch ukrajinských vojakov v opevnenom postavení, ktorí chránili prístup k dedine z juhu. "Nepriateľ opäť bez ohľadu na vojnové pravidlá a zvyky zajal a zastrelil našich vojakov," napísal spravodajský kanál DeepState, blízky ukrajinskej armáde.

DeepState v nedeľu informoval o zastrelení šiestich ranených ukrajinských vojakov, zanechaných v opevnenom postavení Zenit na juhu Avdijivky. Toto mesto dobyli Rusi, ktorí podľa kanála rozšírili na sociálnych sieťach video. Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že Rusi postrieľali zranených ukrajinských vojakov, hoci predtým súhlasili s ich zajatím a následnou výmenou. Podľa ombudsmana ide o vojnový zločin.

9:09 Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes podľa ruských médií informoval Vladimira Putina o dobytí obce Krynky na juhu Ukrajiny, kde ukrajinské jednotky v predchádzajúcich mesiacoch vytvorili malé predmostie na ľavom, východnom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti. Ruský prezident podľa agentúry TASS vyzval zvyšných ukrajinských vojakov, aby nedúfali v evakuáciu, ale vzdali sa. Velenie južného zoskupenia ukrajinských síl naopak večer na sociálnych sieťach označilo vyjadrenie Šojgua zo nepravdivé s tým, že naďalej drží pozície na ľavom brehu Dnepra a že ruské útoky boli neúspešné.

8:38 Ukrajinské ozbrojené sily podľa viacerých novinárov a ďalších zdrojov v utorok zasiahli ruský vojenský výcvikový priestor pri okupovanej Voľnovachy v Doneckej oblasti na východnej Ukrajine. V areáli v tom čase práve nastúpili vojaci v očakávaní príchodu ruského generálmajora Olega Moisejeva. Pri útoku zomrelo najmenej 60 ruských vojakov, uviedol spravodajca ruskojazyčnej redakcie stanice BBC. O útoku napísal tiež ukrajinský novinár Denys Kazanskyj alebo ruský provojnový bloger Jegor Guzenko.

08:40 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu uplynuli takmer dva roky. Tridsaťtriročná ukrajinská novinárka Julija Drozdová mala na začiatku vojny pocit, že sa jej život rozpadol, neskôr začala zase cítiť pôdu pod nohami. Dnes hovorí, že jej posledných 24 mesiacov príde ako veľmi krátka doba. Od vlaňajšej jesene je to ťažšie, pretože sa kupujú pesimistické správy o zablokovanej zahraničnej pomoci, neúspešných ukrajinských operáciách na bojisku a koniec vojny je v nedohľadne, uviedla teraz v telefonickom rozhovore s ČTK. V krajine je podľa nej, predovšetkým kvôli mobilizácii, cítiť napätie.

8:33 Napriek váhaniu v súvislosti s dodaním riadených striel typu Taurus ocenil ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev pomoc Nemecka v boji Kyjeva proti ruskej invázii, informuje agentúra AFP.

7:59 Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov navštívil vojakov bojujúcich vo vojne na Ukrajine a diskutoval s nimi o ďalších krokoch po dobytí mesta Avdijivka. V stredu o tom informovali ruské štátne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

7:49 Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 13 z 19 bezpilotných lietadiel Shahed, ktoré Rusko vypustilo počas noci, a jednu riadenú strelu Kh-59, informovali vzdušné sily 21. februára.  Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

7:46 Ukrajinská armáda zostrelila ďalšie ruské stíhacie lietadlo Su-34, informoval 21. februára veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:32 Americký prezident Joe Biden skritizoval svojho pravdepodobného soka v tohtoročnej prezidentskej voľbe Donalda Trumpa za jeho vyjadrenie k smrti ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného. Biden sa podľa tlačových agentúr pýtal, prečo Trump úmrtie v sibírskej trestaneckej kolónii, ktoré šéf Bieleho domu a ďalší západní štátnici pripisujú režimu ruského vodcu Vladimira Putina, obracia v kritiku Spojených štátov. Trump v niekoľkých vyjadreniach ani raz nedal najavo, že by Navaľného smrť spájal s Putinom.

6:31 Rusko odmietlo požiadavky Európskej únie na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, informuje o tom správa z agentúry DPA.

Podľa úradov zomrela ešte včera päťčlenná rodina neďaleko hraníc s Ruskom

Sumská oblasť sa nachádza pri hraniciach s Ruskom. Podľa úradov citovaných agentúrou Reuters tam zahynula matka, dvaja jej synovia a dvaja ďalší príbuzní. Ruský dron s výbušninami zasiahol obytný dom, ľudia spali, takýto úder nečakali. Bývala tam päťčlenná rodina, čo je ukrajinské označenie pre správne jednotky zahŕňajúce napríklad mesto a priľahlé dediny.

Podľa agentúry AFP úder zasiahol dom v obci Nova Sloboda, ktorá sa nachádza len asi desať kilometrov od hraníc s Ruskom. Podľa vyjadrenia tamojšej obecnej rady ruská armáda na región zaútočila pomocou dronov aj delostrelectvom. O deň skôr utrpeli zranenia v Novoslobidskom zhromaždení kvôli ruskému ostreľovaniu štyria civilisti, poznamenalo Suspilne.

Ďalší dvaja ľudia zomreli pri útoku dronu blízko Kupjansku v Charkovskej oblasti, kde sa podľa Reuters jeho cieľom stalo auto s miestnymi poľnohospodármi. Ruská navádzaná strela zase zasiahla rezidenčnú štvrť mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti, kde zranila šesť ľudí, informovali podľa Reuters miestne úrady.

Ruská armáda ostreľovala Sumskú oblasť za uplynulý deň 54-krát

Ruská armáda ostreľovala Sumskú oblasť za uplynulý deň 54-krát, pričom regionálna vojenská správa informovala o 252 explóziách spôsobených mínometami, delostrelectvom, salvovými raketometami a granátometami, napísala dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Moskva sa podľa nej k týmto správam nevyjadrila.

Ruská armáda vtrhla na začiatku svojej invázie vo februári 2022 tiež do Sumskej oblasti a niektoré jej časti okupovala. Stretla sa však so silným ukrajinským odporom a po niekoľkých týždňoch sa stiahla. Ukrajinské úrady zároveň Rusko vinia z toho, že prihraničné regióny stále ostreľova.

V severokórejskej rakete našli Ukrajinci komponenty z USA a Európy

Pozostatky severokórejskej balistickej rakety objavené na Ukrajine obsahovali komponenty so značkami spoločností sídliacich v Spojených štátoch a v Európe, uviedla v utorok vo svojej správe investigatívna organizácia Conflict Armament Research (CAR). Informuje agentúra AFP.

Zo správy organizácie vyplýva, že Severná Kórea je schopná zaobstarať si západné komponenty pre svoje zbrane napriek prísnym sankciám, a že tieto zbrane používa Moskva vo svojej vojne proti Ukrajine. Vyšetrovatelia organizácie podľa správy "určili, že balistická strela vyrobená KĽDR a objavená na Ukrajine obsahuje viac než 290 nedomácich elektronických komponentov," uvádza CAR.

Sedemdesiatpäť percent týchto súčiastok bolo spojených so spoločnosťami začlenenými v Spojených štátoch, kým 16 percent komponentov bolo spojených s firmami v Európe. "Polovica zdokumentovaných komponentov mala identifikovateľné dátumové kódy a viac ako 75 percent týchto kódov označovalo výrobu medzi rokmi 2021 a 2023. Na základe týchto dátumov výroby CAR dospela k záveru, že raketa získaná v Charkove nemohla byť zmontovaná pred marcom 2023," uvádza sa v správe.

Biely dom ešte začiatkom januára uviedol, že Severná Kórea poskytla Rusku balistické strely a odpaľovače rakiet, ktoré boli použité v útokoch na Ukrajine. CAR uvádza, že strela, ktorú jej vyšetrovatelia analyzovali, bola objavená v Charkove v januári 2024, spresňuje AFP.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu