Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Dauhe sa začalo stretnutie o Afganistane: Taliban odmietol účasť

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

DAUHA - V Katare sa začalo v nedeľu dvojdenné stretnutie predstaviteľov rôznych krajín o Afganistane pod vedením generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Oznámil to hovorca OSN (Organizácie Spojených národov), informuje o tom správa z agentúry DPA.

Cieľom stretnutia je podľa OSN rokovať o prístupe k narastajúcej medzinárodnej angažovanosti v Afganistane. Tamojšie vládne hnutie Taliban sa odmietlo na stretnutí zúčastniť, pretože neboli splnené jeho požiadavky. Taliban požadoval, aby bol uznaný ako "jediný oficiálny predstaviteľ Afganistanu" a chcel rokovať s OSN o všetkých záležitostiach na veľmi vysokej úrovni.

archívne video

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa očakávaní sa na stretnutí zúčastnia afganské ženy a predstavitelia afganskej občianskej spoločnosti. Ľudskoprávne skupiny totiž naliehali na OSN, aby boli v centre všetkých rokovaní práva žien. Bezpečnostná rada OSN prijala v decembri rezolúciu, podľa ktorej mal generálny tajomník OSN vymenovať špeciálneho vyslanca pre Afganistan. Taliban sa však postavil proti tomu s tým, že to nie je potrebné vzhľadom na prítomnosť pomocnej diplomatickej misia OSN v Kábule (UNAMA).

Osobitný koordinátor OSN Feridun Sinirlioglu nedávno v hodnotiacej správe odporučil plán na opätovné začlenenie Afganistanu do medzinárodného ekonomického a politického systému v závislosti od toho, ako Taliban plní medzinárodne záväzky.

Taliban sa vrátil k moci v Afganistane v roku 2021 a odvtedy ignoruje výzvy na vytvorenie "inkluzívnej vlády" a na zaistenie práv žien na vzdelanie a prácu. V dôsledku toho vládu Talibanu v Afganistane oficiálne neuznala nijaká krajina a afganské bankové rezervy na Západe sú zmrazené.

Viac o téme: AfganistanGenerálny tajomník OSNAntonio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu