Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Násilie medzi kmeňmi v Papue-Novej Guinei si vyžiadalo 64 životov: Krajina nasadzuje ďalšie bezpečnostné zložky

James Marape
James Marape (Zdroj: TASR/AP Photo/Julia Nikhinson, File)

PORT MORESBY - Viac ako 60 mužov zmasakrovali pri bojoch medzi súperiacimi kmeňmi v Papue-Novej Guinei, oznámila v pondelok tamojšia polícia. Predpokladá, že boje pokračujú. Informovala o tom agentúra AFP.

Policajný predstaviteľ uviedol, že 64 zakrvavených tiel našli neďaleko mesta Wabag, 600 kilometrov severozápadne od metropoly Port Moresby. Mužov zrejme prepadli v nedeľu v skorých ranných hodinách.

archívne video

Premiér Ódor odsudzuje domáce násilie v akejkoľvek forme a voči hocikomu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Predpokladá sa, že prípad súvisí s konfliktom medzi kmeňmi na papuánskej vysočine. Tie proti seba bojujú už storočia, no prísun automatických zbraní viedol k smrtiacejším zrážkam a vystupňoval násilie, približuje AFP.

Ozbrojenci použili pri víkendovom útoku celý arzenál strelných zbraní, ako sú pušky AK-47, M4, AR15 a M16, brokovnice i podomácky vyrobené zbrane. Policajti hlásili, že prestrelky pokračujú v neďalekej odľahlej oblasti.

Vláda Papuy-Novej Guinei sa pokúša potlačiť násilnosti rôznymi stratégiami, avšak dosiaľ bez väčšieho úspechu. V regióne došlo v posledných rokoch viackrát k hromadnému zabíjaniu. Armáda do oblasti nasadila asi 100 vojakov, no na situáciu to má len obmedzený vplyv, pretože bezpečnostné sily nemajú toľko mužov ani zbraní ako členovia kmeňov.

Papua-Nová Guinea nasadzuje ďalšie bezpečnostné zložky

Papua-Nová Guinea nasadzuje ďalšie bezpečnostné zložky do oblasti, kde v bojoch medzi súperiacimi kmeňmi prišlo o život viac než 60 ľudí. Uviedla to v pondelok miestna polícia. Informuje AFP. Neďaleko mesta Wabag, 600 kilometrov severozápadne od metropoly Port Moresby polícia našla 64 zakrvavených tiel. Šéf polície David Manning incident označil za hanebný barbarský čin a oznámil, že sa cielenými operáciami sa obnovuje zákon a poriadok.

"Títo príslušníci majú jasné pokyny, že môžu použiť akúkoľvek úroveň sily potrebnú na zabránenie ďalšiemu násiliu a odplate," povedal. Zahŕňa to podľa jeho slov použitie aj smrtiacich prostriedkov v prípade, ak by boli ohrozené životy civilistov či bezpečnostných zložiek.

Vláda Papuy-Novej Guinei sa pokúša bez väčšieho úspechu potlačiť násilnosti rôznymi stratégiami. V regióne došlo v posledných rokoch viackrát k hromadnému zabíjaniu. Armáda do oblasti nasadila asi 100 vojakov, no ich vplav je len obmedzený, pretože nemajú toľko mužov ani zbraní ako znepriatelené kmene.

Viac o téme: ObeteKmenePapua Nová GuineaNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu