Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda v Papue-Novej Guinei vyhlásila výnimočný stav: Nepokoje si vyžiadali najmenej 15 obetí

Demonštranti protestujú v Port Moresby, hlavnom meste Papuy-Novej Guiney
Demonštranti protestujú v Port Moresby, hlavnom meste Papuy-Novej Guiney (Zdroj: TASR/Australian Broadcasting Corp. via AP)

PORT MORESBY - Vláda v Papue-Novej Guinei sa snažila vo štvrtok obnoviť v krajine poriadok po nepokojoch v dvoch najväčších mestách. Počas nich zahynulo najmenej 15 ľudí. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

Príčinou stredajších nepokojov v hlavnom meste Port Moresby bol spor zamestnancov verejnej správy vrátane policajtov, vojakov a strážcov väzníc o výplaty. Stovky z nich preto opustili svoju pracoviská.

archívne video

Oľga Gyárfášová: Občanov znepokojujú životné náklady, očakávajú ďalšie opatrenia (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Rozhnevané davy potom počas nočných nepokojov podpaľovali budovy a autá a drancovali obchody. Nepokoje sa rozšírili aj do druhého najväčšieho mesta krajiny Lea. Vo štvrtok popoludní polícia potvrdila, že nepokoje si vyžiadali najmenej 15 obetí.

Premiér Papuy-Novej Guiney James Marape sa vo štvrtok ospravedlnil obyvateľom krajiny s tým, že takéto bezprávie nebude tolerované. "Je to vaša krajina tak, ako je to moja krajina. Porušovaním zákona sa nedajú dosiahnuť určité ciele," povedal Marape. Najhoršie nepokoje podľa neho do štvrtkového rána utíchli, no pripustil, že situácia je v niektorých štvrtiach Port Moresby stále napätá.

Príslušníkom bezpečnostných zložiek znížili bez vysvetlenia platy

Príslušníci bezpečnostných zložiek začali protest v budove parlamentu, pretože im boli bez vysvetlenia znížené platy. Vláda uviedla, že išlo o chybu a sľúbila nápravu. Napriek tomu vypukli nepokoje, ku ktorým sa pripojili aj civilisti. To podčiarkuje nestabilitu v krajine sužovanej chudobou a vysokou mierou kriminality, píše AFP.

Papua-Nová Guinea je mimoriadne rôznorodá rozvíjajúca sa krajina, v ktorej sa hovorí vyše 800 jazykmi. Približne desať miliónov obyvateľov sa väčšinou živí farmárstvom. Po Austrálii je to druhý najľudnatejší štát juhopacifického regiónu.

Vláda vyhlásila výnimočný stav

Premiér Papuy-Novej Guiney James Marape vo štvrtok v hlavnom meste Port Moresby vyhlásil na 14 dní výnimočný stav. Ide o reakciu na nepokoje v dvoch najväčším mestách krajiny, pri ktorých prišlo o život 15 ľudí. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Premiér oznámil, že na základe jeho dekrétu bolo do stavu pohotovosti uvedených viac než 1000 vojakov, ktorí môžu zasiahnuť proti výtržníkom.

Nepokoje v Port Moresby prepukli v stredu večer. Príčinou bol spor zamestnancov verejnej správy vrátane policajtov, vojakov a strážcov väzníc o výplaty. Stovky z nich preto opustili svoju pracoviská. Násilnosti sa rozšírili aj do druhého najväčšieho mesta krajiny Lea. Polícia vo štvrtok popoludní miestneho času potvrdila, že nepokoje si vyžiadali najmenej 15 obetí.
 

Viac o téme: NepokojeVládaúmrtiaTragédiePapua Nová-Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu