Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Budapešť schváli vstup Švédska do NATO: Na obzore je zbrojársky obchod

Maďarský premiér Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Na obzore sa zrejme črtá nová maďarsko-švédska dohoda v otázke švédskych bojových lietadiel Gripen, uviedol v nedeľu server index.hu. Podľa neho sa tak otvorí cesta k tomu, aby parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz ratifikovala vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sobotu vystúpil s výročnou správou o stave krajiny, v ktorej okrem iného povedal, že diskusia o vstupe Švédska do NATO sa blíži ku koncu a môže byť ratifikovaná v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu.

archívne video

Minister obrany Jaroslav Naď: So Švédskom sme podpísali modernizačný projekt (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa exkluzívnych informácií servera obe vlády už týždne intenzívne rokujú, pričom vlády Maďarska a Švédska sa snažia o dohodu týkajúcu sa vojenského a obranného priemyslu. Server pripomína, že Švédi podali žiadosť o vstup do NATO takmer v rovnakom čase ako Fíni, no zatiaľ, čo Budapešť schválila žiadosť Fínska koncom marca minulého roka, Švédsko na maďarskú ratifikáciu ešte stále čaká.

"Čím rýchlejšie Maďarsko prijme rozhodnutie o ratifikácii, tým rýchlejšie sa budeme môcť rozprávať o veciach, o ktorých sa dá diskutovať, len ak bude členom NATO aj Švédsko. Otázka stíhačiek Gripen je dôležitou témou, dlhoročnou spoluprácou, ktorá sa môže ďalej rozvíjať, ak sa aj Švédsko pripojí k NATO," pripomenul index.hu slová švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona z 1. februára pred summitom v Bruseli, kde sa Kristersson krátko neformálne stretol s Orbánom.

Švédsky premiér Ulf Kristersson chce povolať do boja s gangmi armádu.
Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson chce povolať do boja s gangmi armádu.  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP)

Podľa servera Maďarsko získalo od Švédska 14 kusov JAS-39 Gripen v rámci nájomnej zmluvy z roku 2001, ktorú naposledy upravili v roku 2012. Táto zmluva v roku 2026 vyprší. Obe strany by sa však mohli dohodnúť na spolupráci aj v iných oblastiach obranného priemyslu, ktorá by bola výhodná pre maďarské ozbrojené sily.

Už tento týždeň

Isté však je, že o tejto spolupráci prebehli rokovania na úrovni predsedov vlád a že sa o tom bude hovoriť v rámci stredajšieho rokovania Orbánovej vlády. A keďže mimoriadna schôdza parlamentnej frakcie bude tiež v stredu (ešte pred rozhodnutím parlamentu), je možné, že rozhodnutie vlády o nových obstarávaniach otvorí cestu, aby poslanci Fideszu hlasovali za vstup Švédska do NATO, píše index.hu.

Viac o téme: RatifikáciaNATOMaďarskoŠvédskoViktor OrbánGripen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu