Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Orbán vyzval parlament na urýchlenú voľbu nového prezidenta

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Branislav Bibel)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán vyzval parlament, aby v deň odchodu Katalin Novákovej z postu prezidentky okamžite spustil proces voľby novej hlavy štátu.

archívne video

Česku ponúkam cestu Orbána, vyhlásil organizátor protivládneho protestu v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Obnoviť rovnováhu, skrotiť vlny rozhorčenia a opätovne zjednotiť národ v otázke ochrany rodiny a detí sa dá dosiahnuť len odstúpením prezidentky a zvolením nového prezidenta," vyhlásil Orbán v sobotu v 25. výročnej správe o stave krajiny, informuje spravodajca v Budapešti.

Treba posilniť systém ochrany detí

"Treba posilniť systém ochrany detí, a to legislatívnymi krokmi od ústavy až po ministerské nariadenia," povedal Orbán v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove, pre ktorú odstúpila Nováková, ale aj bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

"V prípadoch ubližovania detí niet miesta pre milosť, preto demisia bola v tomto prípade správna a posilňuje nás," podčiarkol premiér, ktorý odchod Novákovej i Vargovej označil za veľkú stratu pre Maďarsko.

V piatok sa zhromaždilo 50-tisíc ľudí

V piatok sa zhromaždilo na budapeštianskom Námestí hrdinov zhruba 50.000 ľudí v reakcii na prezidentskú amnestiu pre človeka zapleteného do pedofilnej kauzy a na politické súvislosti tohto škandálu. Protest zorganizovali influenceri na sociálnych sieťach.

V prejavoch zaznelo, že cieľom zhromaždenia nie je povalenie vlády, ale poukázanie na chyby vo fungovaní systému. Rečníci protestovali proti udeleniu amnestie násilníkom a vyjadrili solidaritu s obeťami pedofílie. Niekoľko desiatok protestujúcich skandujúc heslá "pedofidesz!" a "Orbán zmizni!", sa snažilo preraziť policajný kordón a dostať sa k sídlu Fideszu na Lendvaiho ulici. Príslušníci zásahovej polície ich však vytlačili a k vážnejším incidentom napokon nedošlo. 

Viac o téme: VoľbyViktor OrbánPrezidentParlamentKatalin Nováková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu