Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Rusko tvrdí, že má plnú kontrolu nad Avdijivkou: Navaľného matke povedali, že ho postihol syndróm náhleho úmrtia

Alexej Navaľný Zobraziť galériu (7)
Alexej Navaľný (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Štyria ľudia prišli o život a šesť utrpelo zranenia pri sobotňajšom ukrajinskom ostreľovaní Ruskom okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na informácie Moskvou dosadeného gubernátora Denisa Pušilina. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 723

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 723 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:35 Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali "plnú kontrolu" nad mestom Avdijivka na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry AP a AFP.  Vyhlásenie ruského ministerstva, ktorého pravdivosť nebolo možné nezávisle overiť, prichádza po tom, ako ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojoch sťahujú z Avdijivky. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov.

21:00 Poprední politici a podnikatelia si na párty „pripili proti Putinovi“. V týchto dňoch sa v Mníchove koná medzinárodná konferencia o bezpečnosti. V piatok večer zorganizoval BILD pre svojich účastníkov večer s názvom BILD MSC Freedom Night.

20:26 Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall plánuje na Ukrajine otvoriť závod na výrobu munície. Pôjde o spoločný projekt s ukrajinskou partnerskou firmou, informovala v sobotu agentúra Reuters. 

20:00 Ukrajinské monitorovacie kanály uvádzajú, že Slovjansk a Kramatorsk sú pod silným ostreľovaním.  Údery podľa nich vykonávajú MLRS, balistické rakety a riadené strely Kh-22 zo strategických bombardérov.

19:30 Praha našla v zahraničí zdroje na státisíce delostreleckých nábojov, ktoré by mohla dodať Ukrajine v priebehu niekoľkých týždňov. Na to potrebuje zabezpečiť financovanie s partnermi v USA, Nemecku, Švédsku a ďalších krajinách. Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii to povedal český prezident Petr Pavel.

19:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes poďakoval Petrovi Pavlovi za pomoc, ktorú Česká republika Ukrajine v jej obrane pred ruskou inváziou poskytuje. Pavel ubezpečil, že Česko bude Ukrajinu naďalej podporovať. Obaja štátnici sa zišli večer na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

18:40 Ruské úrady môžu uložiť pokutu za bezplatnú distribúciu potravinových výrobkov po uplynutí doby použiteľnosti.

18:20 Spojené štáty nesmú dopustiť, aby vojenskú pomoc pre Ukrajinu brzdilo politické handrkovanie, povedala v sobotu v Mníchove viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Informuje agentúra AFP.

18:00 Matke zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného povedali, že jej syna postihol "syndróm náhleho úmrtia". Informovali o tom v sobotu Navaľného spolupracovníci, píše agentúra Reuters. 

17:35 Ministri zahraničných vecí G7 sľúbili, že ponechajú zmrazené ruské aktíva, kým Rusko nezaplatí škody spôsobené Ukrajine.  Zaviazali sa tiež posilniť sankcie proti Rusku a zintenzívniť úsilie v boji proti ich obchádzaniu.

17:10 Ruské sily zaútočili na Cherson popoludní 17. februára, pričom zabili 49-ročného muža a zranili ďalších dvoch obyvateľov, informoval guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

16:30 Ukrajinská armáda zostrelila v sobotu nad východom krajiny tri ruské vojenské lietadlá. Uviedol to v sobotu veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, informuje agentúra Reuters. 

16:17 Poľskí poľnohospodári protestujú proti poľnohospodárskej politike EÚ, ale aj proti dovozu lacných poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. To spôsobilo rozsiahle zápachy na hraničných prechodoch s Ukrajinou. Informuje správa agentúry DPA.

16:00 Príčina smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného nie je známa a dosiaľ nebola ani stanovená. Jednému z Navaľného právnikov to oznámil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) s tým, že v súvislosti s úmrtím prebieha "opakované histologické vyšetrenie", ktorého výsledky budú známe na budúci týždeň. Na sociálnej sieti X o tom informuje Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, uvádza agentúra AFP.

15:50 Vojna na Ukrajine vyčerpáva ruskú štátnu kasu, avšak fiškálny vankúš, ktorý si Moskva vytvorila za posledné dve desaťročia, je dostatočne veľký na to, aby vydržal ďalšie roky. A to aj v prípade, ak ceny ropy klesnú na 60 USD za barel (159 litrov). Informovala o tom agentúra Reuters.

15:30 Pri pamätníku „Wall of Grief“ v Moskve polícia brutálne zadržiava tých, ktorí si prišli uctiť pamiatku Alexeja Navaľného.

15:00 Česká republika našla v zahraničí zdroje stoviek tisíc kusov delostreleckej munície, ktorú by mohla Ukrajine dodať v priebehu týždňov, ak s partnermi v USA, Nemecku, vo Švédsku a ďalších krajinách zabezpečí financovanie. Dnes to v rozprave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásil český prezident Petr Pavel.

14:45 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v sobotu republikánov v americkom Kongrese, aby schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vyjadril sa tak na  Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, píše agentúra DPA.

14:35 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval partnerov z EÚ, aby v záujme vlastnej bezpečnosti zintenzívnili finančnú pomoc Ukrajine v jej boji proti agresii Ruska. Nemecko v tomto roku takmer zdvojnásobilo vojenskú pomoc na viac ako sedem miliárd eur, pričom záväzky na najbližšie roky predstavujú šesť miliárd eur, uviedol Scholz v sobotu počas svojho vystúpenia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

14:00 Počas stiahnutia z Avdiivky bolo zajatých niekoľko bojovníkov, uviedol generál Tarnavskyy.

13:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripisuje chýbajúce úspechy Ukrajiny vo vojne s Ruskom nedostatkom delostrelectva a zbraní s dlhým dosahom. Tento "umelý zbraňový deficit" spôsobuje, že v súčasnosti nie je možné viesť boje s takouto vysokou intenzitou. Rusko má v súčasnosti vo vojenskej oblasti len jednu výhodu, ktorou je úplná devalvácia ľudského života, povedal Zelenskyj v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Informovala o tom agentúra AFP a televízia BBC.

13:18 Čína chce posilniť spoluprácu so Spojenými štátmi, rovnako stojí o užšiu spoluprácu s Ruskom. Dnes to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásil šéf čínskej diplomacie Wang I. O ruskom napadnutí Ukrajiny povedal, že Čína sa do konfliktu nezapája, usiluje ale o mierové riešenie.

12:19 Žiadna členská krajina Severoatlantickej aliancie v súčasnosti nie je bezprostredne ohrozená, Rusko ale musí byť presvedčené o odhodlaní NATO spoločne sa brániť. Dnes to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

11:57 Americký výrobca potravín Mondelez, vlastník známych značiek ako Oreo a Cadbury, sa rozhodol prehodnotiť svoje ruské podnikanie uprostred bojkotov a tlaku akcionárov, informovala 16. februára agentúra Reuters.

11:20 Ruské bezpečnostné zložky zadržali od piatka v 19 mestách najmenej 133 ľudí na spontánnych zhromaždeniach, ktoré sa konali na pamiatku zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informuje o tom organizácia OVD-Info monitorujúcej zatýkania na nepovolených podujatiach v Rusku.

11:11 USA poskytujú Ukrajine pomoc pri zbere vojnových zločinov. Nový balík obsahoval 66 vozidiel, 250 dronov, deväť 3D laserových pozemných skenovacích zariadení a laboratórium DNA, uviedlo ministerstvo vnútra.

10:45 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 17. februáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:18 Štyria ľudia prišli o život a šesť utrpelo zranenia pri sobotňajšom ukrajinskom ostreľovaní Ruskom okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na informácie Moskvou dosadeného gubernátora Denisa Pušilina.

10:08 Vojna na Ukrajine je teraz podľa Zdeňka Kríža z Fakulty sociálnych štúdií brnianskej Masarykovej univerzity v móde očakávania dlhého opotrebovávacieho konfliktu. Môže podľa neho trvať ešte roky. Odborník sa špecializuje na medzinárodné bezpečnostné organizácie či bezpečnostnú politiku. Zhodnotil dva roky konfliktu na Ukrajine, Rusko krajinu napadlo 24. februára 2022.

9:53 Vyše sto ľudí bolo zatknutých pri niekoľkých zhromaždeniach, ktoré sa v Rusku konali na počesť opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého smrť vo väzení v piatok oznámili ruské úrady. Uviedol to dnes špecializovaný server OVD-Info, ktorý monitoruje aktivity ruských bezpečnostných zložiek a problematiku ľudských práv.

8:26 Po smrti kritika Kremľa Alexeja Navaľného si britské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo diplomatov z ruského veľvyslanectva. Londýn im chce dať jasne najavo, že "ruské úrady považuje plne zodpovedné" za Navaľného smrť, povedal podľa agentúry AFP v piatok večer hovorca brtiského rezortu diplomacie.

8:04 Americké ministerstvo obrany odhaduje počet padlých ruských vojakov na Ukrajine za dobu plnohodnotnej invázie na 60.000, pričom ranených Rusov je podľa neho ešte trikrát alebo štyrikrát viac, uviedol americký denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa. Ruské straty na Ukrajine tak predstavujú asi 300.000 mužov, napísal americký list.

7:58 Ruské úrady v piatok označili miliardára Olega Tiňkova žijúceho v exile za "zahraničného agenta". Dôvodom je jeho nesúhlas s vojnou na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Ruský podnikateľ Oleg Tiňkov
Zobraziť galériu (7)
Ruský podnikateľ Oleg Tiňkov  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

6:55 Guvernéri niekoľkých ruských regiónov vrátane oblastí Belgorod, Kaluga, Brjansk a Voronež tvrdili, že v noci 17. februára bolo zostrelených viacero bezpilotných lietadiel.

6:29 Nič nepotvrdzuje, že by sa Rusko rozhodlo, ako naložiť s protisatelitnou zbraňou. Uviedol to v piatok americký prezident Joe Biden v reakcii na odtajnenie takejto ruskej bezpečnostnej hrozby. Tiež zdôraznil, že ľuďom bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. Informuje o tom agentúra AP.

6:06 Ruské sily počas dňa 47-krát ostreľovali Sumskú oblasť, pričom zabili jednu osobu, informovala 16. februára vojenská správa Sumskej oblasti.

Ukrajinská armáda sťahuje svoje jednotky z Avdijivky

Ukrajinské sily sa sťahujú z mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, kde sa situácia v posledných dňoch značne zhoršila, uviedol v sobotu skoro ráno hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. Informujú o tom agentúry AFP, DPA a britskej stanice BBC. "Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách," Syrskyj uviedol na sociálnych sieťach X (predtým Twitter) a Facebook.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína minuloročnú krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov. "Naši vojaci plnili svoju vojenskú povinnosť dôstojne, urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky," dodal Syrskyj.

Oleksandr Syrskyj je novým šéfom ukrajinskej armády.
Zobraziť galériu (7)
Oleksandr Syrskyj je novým šéfom ukrajinskej armády.  (Zdroj: profimedia.sk)

Macron požaduje od Moskvy vysvetlenie k údajnej kozmickej zbrani

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok požiadal Rusko o vysvetlenie k údajnej novej kozmickej protisatelitnej zbrani, o ktorej informovali USA. Informuje o tom agentúra AFP. "Rusko musí okamžite poskytnúť vysvetlenie," povedal Macron novinárom v Paríži po tom, čo americké médiá citovali predstaviteľov, ktorí uviedli, že Moskva vyvíja kozmickú jadrovú zbraň, ktorá by mohla vyradiť západné satelity. Macron na tlačovej konferencii v Paríži ďalej uviedol, že kybernetické útoky a dezinformačné kampane Kremľa ukázali, že "Rusko Vladimíra Putina sa stalo systematickým aktérom destabilizácie vo svete".

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (7)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

Americký prezident Joe Biden v piatok v reakcii na odtajnenie ruskej bezpečnostnej hrozby uviedol, že nič nepotvrdzuje, že by sa Rusko rozhodlo, ako naloží s protisatelitnou zbraňou. Tiež zdôraznil, že ľuďom bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. Hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja "znepokojujúcu" novú kozmickú protisatelitnú zbraň, ktorá však zatiaľ nie je funkčná a bezprostredne neohrozuje bezpečnosť na Zemi. Biden v piatok potvrdil, že nie sú k dispozícii dôkazy, že sa Rusko rozhodlo podniknúť akékoľvek kroky vo vesmíre.

Súčasné aktivity Ruska podľa Bidenových slov nenesú so sebou jadrovú hrozbu pre Američanov a ani pre ľudí v iných častiach sveta. Na vážnu bezpečnostnú hrozbu z Ruska upozornil v stredu predseda spravodajského výboru Snemovne reprezentantov Michael Turner, ktorý vyzval administratívu amerického prezidenta Bidena, aby odtajnila získané informácie. Kirby uviedol, že v čase, keď Turner "bohužiaľ" zverejnil svoje vyhlásenie, sa uskutočňoval proces preskúmania a odtajnenia informácií o ruskej spôsobilosti. "Veľmi starostlivo a uvážlivo sme zvažovali, čo sa rozhodneme odtajniť a zdieľať s verejnosťou," vysvetlil.

Moskva vo štvrtok obavy USA zľahčovala. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov označil tvrdenia o novej ruskej vojenskej spôsobilosti za trik, ktorého cieľom je prinútiť Kongres USA, aby schválil balík pomoci pre Ukrajinu. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove o tejto záležitosti hovoril s ministrami zahraničných vecí Indie a Číny Subrahmanjámom Džajšankarom a Wang Im. Blinken upozornil, že úsilie o dosiahnutie takýchto spôsobilostí by sa malo posudzovať ako záležitosť vyvolávajúca znepokojenie.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaAlexej NavaľnýVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu