Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu prišlo o život päť členov jednej rodiny

(Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

BEJRÚT - Útok izraelskej armády na juhu Libanonu si v stredu vyžiadal životy najmenej piatich členov jednej rodiny. O tejto aktualizovanej bilancii útoku vo štvrtok informovali libanonské médiá, ktoré dodali, že jedného chlapca záchranári vytiahli z trosiek domu živého. Terčom náletu sa v stredu neskoro večer stalo juholibanonské mesto Nabatija.

Pri izraelských náletoch na juhu Libanonu bolo v stredu zabitých desať ľudí, z toho osem civilistov, uviedli oficiálne libanonské médiá a Hizballáh. Táto séria útokov izraelskej armády mala tak za následok najvyšší počet civilných obetí pri jednom zásahu v Libanone od októbra, keď sa tieto cezhraničné prestrelky medzi Izraelom a proiránskou šiitskou militantnou skupinou Hizballáh začali.

Zásah dostali aj objekty Hizballáhu v Labbúne a v Tajjibe

K úderom v južnom Libanone došlo po tom, ako izraelská armáda v stredu oznámila, že pri raketovej paľbe z Libanonu zahynul jeden izraelský vojak. Za túto raketovú paľbu na Izrael neprevzala zodpovednosť žiadna z militantných skupín pôsobiacich v Libanone, pričom Hizballáh tvrdí, že v stredu na izraelské jednotky ani pozície neútočil. Izraelská armáda vo štvrtok dopoludnia informovala, že za posledných niekoľko hodín zasiahla v južnom Libanone desiatky objektov pripisovaných Hizballáhu. Ide o pozície na odpaľovanie rakiet, budovy a ďalšiu infraštruktúru využívanú Hizballáhom v oblasti Wádí Salúkí. Zásah dostali aj objekty Hizballáhu v Labbúne a v Tajjibe.

Pri cezhraničných násilnostiach zahynulo na libanonskej strane najmenej 254 ľudí

Cezhraničná paľba na pomedzí Izraela a Libanonu, ku ktorej dochádza v čase ofenzívy izraelskej armády v palestínskom Pásme Gazy, vyvoláva obavy z ďalšieho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom. Naposledy viedli vojnu v roku 2006. Pri cezhraničných násilnostiach zahynulo na libanonskej strane najmenej 254 ľudí, väčšinou bojovníkov Hizballáhu, ale podľa údajov agentúry AFP aj 38 civilistov. Na izraelskej strane bolo podľa izraelskej armády zabitých desať vojakov a šesť civilistov.

Viac o téme: útok IzraelLibanonGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu