Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Izraelská armáda oznámila, že začala so sériou náletov na Libanon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelská armáda v stredu oznámila, že začala so sériou náletov na Libanon. Zvýšila tak obavy z možnej vojny medzi týmito dvomi krajinami po mesiacoch cezhraničných útokov. Správu sme prevzali od agentúry AFP.

Libanonské médiá medzitým informovali o útokoch na tri obce na juhu Libanonu. Izraelská armáda bezprostredne neuviedla ďalšie podrobnosti. Vyhlásenie izraelskej armády prišlo len niekoľko hodín po raketovom útoku z Libanonu na mesto Safed na severe Izraela, pri ktorom prišla o život jedna žena a ďalším sedem zranených hospitalizovali. Nateraz nie je jasné, kto tento útok podnikol, no útoky tohto druhu sa zvyčajne pripisujú libanonskému šiitskému proiránskemu militantnému hnutiu Hizballáh.

Ide o najvážnejšiu eskaláciu situácie

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra pravidelne k útokom. Ide o najvážnejšiu eskaláciu situácie v tejto oblasti od vojny medzi Izraelom a Libanonom v roku 2006. V Libanone odvtedy zahynulo viac ako 243 ľudí vrátane 30 civilistov, vyplýva z údajov AFP. V severnom Izraeli zahynulo deväť vojakov a šiesti civilisti, uvádzajú tamojšie úrady.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v utorok uviedol, že útoky z južného Libanonu prestanú, keď sa skončí ofenzíva Izraela v Pásme Gazy a dôjde k prímeriu medzi Hamasom a Izraelom. "Ak (Izrael) rozšíri konfrontáciu, urobíme to isté," varoval Nasralláh. Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi zároveň v januári povedal, že pravdepodobnosť vypuknutia vojny na hranici Izraela s Libanonom je oveľa vyššia ako v minulosti.

Izraelské nálety zabili na juhu Libanonu ženu a jej dve deti

Žena a jej dve deti v stredu zahynuli, keď Izrael pri náletoch útočil na dedinu na juhu Libanonu. Oznámili to záchranné tímy civilnej ochrany a tlačový úrad libanonského hnutia Hizballáh. TASR prevzala správu z agentúry DPA. Žena a jej deti boli zabité v dedine Sawána, spresnili záchranné tímy. Televízia hnutia Hizballáh, al-Manár, informovala, že izraelské útoky zabili aj jednu osobu v južnom meste Adšít. Libanonské bezpečnostné zdroje uviedli, že najmenej sedem ľudí tam utrpelo zranenia. Podľa videa šíreného na sociálnych sieťach izraelské nálety spôsobili v Adšíte obrovské škody.

Viac o téme: NáletyIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu