Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Španielsko a Írsko chcú od Európskej únie, aby preverila konanie Izraela v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Španielsko a Írsko požiadali Európsku úniu, aby urýchlene preverila, či Izrael pri vojenskej operácii v Pásme Gazy koná v súlade so záväzkami v oblasti ľudských práv, ktoré vyplývajú z asociačnej dohody s EÚ z roku 2000. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Vzhľadom na kritickú situáciu v Rafahu Írsko a Španielsko práve požiadali Európsku komisiu, aby urýchlene preskúmala, či Izrael dodržiava svoje záväzky týkajúce sa dodržiavania ľudských práv v Pásme Gazy," napísal na sociálnej sieti X španielsky premiér Pedro Sánchez. Spolu s írskym premiérom Leom Varadkarom v liste adresovanom Európskej komisii uviedli, že v prípade zistenia, že Izrael porušuje povinnosti vyplývajúce z asociačnej dohody, by mala eurokomisia navrhnúť Rade EÚ zodpovedajúce opatrenia.

Izraelská armáda plánuje rozšíriť svoju pozemnú ofenzívu

Zároveň vyzvali na okamžité prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas s cieľom dopraviť do enklávy potrebnú humanitárnu pomoc pre Palestínčanov. Varadkar už v utorok tvrdil, že Izrael nepočúva názory žiadnej inej krajiny sveta, ani svojho najbližšieho spojenca Spojených štátov a stal sa "zaslepený hnevom". Írsky denník Irish Times citoval Varadkara, podľa ktorého Izrael svojím ťažením v Pásme Gazy dosiahne len to, že z dlhodobého hľadiska "výrazne zhorší" svoju vlastnú bezpečnosť. V tejto súvislosti varoval pred rizikom masakry v meste Rafah, kam izraelská armáda plánuje rozšíriť svoju pozemnú ofenzívu.

archívne video 

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

V Rafahu, meste na hraniciach Gazy s Egyptom, sa za posledné mesiace zhromaždil viac ako milión Palestínčanov, ktorí ušli z ostatných oblasti vojnou zmietaného Pásma Gazy. Podľa Izraela je toto mesto poslednou baštou militantov z Hamasu. Španielsko, Írsko a Belgicko patria medzi krajiny EÚ, ktoré zaujímajú najkritickejšie stanoviská voči vojenskej operácii Izraela v Gaze.

Viac o téme: ŠpanielskoÍrskoIzraelEurópska úniaHamasGaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu