Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šéf poľskej vlády Tusk šokoval, varuje pred migráciou: Potom by sa náš svet zrútil! Pohádal sa aj s Merkelovou

Donald Tusk sa stretol s Olafom Scholzom. Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk sa stretol s Olafom Scholzom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

BERLÍN - Nový poľský premiér Donald Tusk bol v pondelok na návšteve Nemecka. Prijal ho nemecký kancelár Olaf Scholz.

Bola to prvá návšteva bývalého predsedu Rady EÚ (2014-2019) od jeho nástupu do funkcie 13. decembra 2023. Aktuálne témy pre šéfov vlád boli: vojna na Ukrajine, Trumpove hrozby voči Európe a migračná kríza.

archívne video

Autentické zábery nočného prenasledovania vozidla s nelegálnymi migrantmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Tusk má pripravený tvrdý migračný plán. Proeurópsky politik sa tesne pred odletom jasne vyjadril k otázkam nekontrolovanej imigrácie. „Toto je otázka prežitia západnej civilizácie,“ povedal poľský šéf vlády pred zástupcami tlače na stretnutí v malom meste vo východnom Poľsku a pokračoval: „Musíme sa zobudiť a pochopiť, že musíme chrániť naše hranice. Ak budeme otvorení všetkým formám migrácie, náš svet sa zrúti.“

Tusk a jeho aliancia sa počas predvolebnej kampane predháňali o najtvrdšiu migračnú politiku s pravicovo-populistickou PiS. Hraničný múr s Bieloruskom, vybudovaný počas vlády PiS v roku 2022, kritizovala opozícia ako príliš deravý, pretože migranti sa stále dostávajú do Poľska bieloruskou cestou.

„Hlavný rozdiel medzi PiS a Tuskom je v tom, že Tusk je ochotný rokovať a chce niečo v Európe dosiahnuť. Ale pokiaľ ide o migráciu, bude tvrdý,“ hovorí Adam Traczyk, riaditeľ think tanku „More in Common Polska“ v rozhovore pre nemecký Welt.

Šéf poľskej vlády Tusk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Politika prerozdeľovania utečencov či žiadateľov o azyl po Európe s Tuskom podľa odborníka nebude. "Nie je to len jeho osobný postoj, ale postoj Poľska vo všeobecnosti."

Tusk dokonca minulý rok robil kampaň v spore s Merkelovou: Porozprával o hádke s bývalou kancelárkou Angelou Merkelovou počas zasadnutia rady, počas ktorého Merkelová vyhlásila, že „nemôžeme zabrániť ľuďom prekračovať hranice“ je ich príliš veľa."

Jeho údajná odpoveď na to bola: „Povedal som jej, že ich musíme zastaviť na našich hraniciach, práve preto, že ich je príliš veľa.“ Podľa Tuska neexistuje migračná politika, ak neexistuje spôsob, ako kontrolovať hranice a teritóriá.

Viac o téme: Návšteva Donald TuskOlaf ScholzMigácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu