Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Azerbajdžanské úrady zatkli šesť zamestnancov televízie kritickej voči vláde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BAKU - Azerbajdžanské úrady zatkli šesť zamestnancov média kritického voči vláde tamojšieho prezidenta Ilhama Alijeva, uviedol vo štvrtok jeho šéfredaktor. Ide o ďalší zo zásahov voči nezávislým médiám v tejto kaspickej krajine, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Azerbajdžan v uplynulých mesiacoch zintenzívnil zásahy proti novinárom, ktorí odhaľujú úplatkárstvo vo vysokých kruhoch. Azerbajdžan - s Alijevom na čele od roku 2003 - je už dlho obviňovaný ľudskoprávnymi skupinami z potláčania opozičných médií a nezávislej žurnalistiky. Azerbajdžanská polícia v stredu prehľadala kancelárie televíznej stanice Toplum, uviedla pre AFP jej šéfredaktorka Chadídža Ismajilová. "Polícia zadržala šesť zamestnancov Toplum TV a politického aktivistu Akifa Gurbanova na základe falošných tvrdení o nelegálnom obchodovaní s devízami," dodala.

archívne video

Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie toho, čo sa deje. Zdá sa, že krajina chce úplne zlikvidovať nezávislé médiá, aby nezostali žiadne platformy pre kritické názory," tvrdí Ismajilová. Súd v Baku má do 48 hodín rozhodnúť o ich predbežnej väzbe. Azerbajdžanské ministerstvo vnútra potvrdilo, že prehľadalo kancelárie spoločnosti Toplum TV. Od vlaňajšieho novembra bolo v Azerbajdžane zatknutých najmenej desať ďalších novinárov.

Obvinenia z korupcie

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International minulý rok v decembri označila obvinenia vznesené proti daným subjektom za "falošné", pričom upozornila, že zásahy voči tamojším médiám sa stupňujú. Ismajilovú, oceňovanú investigatívnu novinárku a bojovníčku proti korupcii, v septembri 2015 odsúdili na sedem a pol roka vo väzení v súvislosti s obvineniami z korupcie, čo vyvolalo medzinárodné odsúdenie. V máji 2016 ju podmienečne prepustili.

Ismajilová v roku 2012 obvinila vládu, že proti nej vedie očierňujúcu kampaň, keď bola na internete zverejnená nahrávka sexuálneho charakteru nakrútená skrytou kamerou nainštalovanou v jej byte. V uniknutej diplomatickej správe z roku 2009, ktorú zverejnil webový portál WikiLeaks, ju Alijev označil za "nepriateľa vlády".

Viac o téme: PracovníciAzerbajdžanZatknutieTelevízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu