Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V Prahe sa uskutoční parlamentný summit V4: Prizvaná je aj Ukrajina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (Szilard Koszticsak/MTI via AP))

PRAHA - V Prahe sa na konci februára uskutoční summit predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Formát stretnutia bude rozšírený aj o Ukrajinu, čo sa odrazí v hlavných témach rokovania. Potvrdil to hovorca predsedníčky Poslaneckej snemovne českého parlamentu Martin Churavý. Slovensko bude zastupovať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Parlamentní lídri sa v českom hlavnom meste stretnú 29. februára. Osobnú účasť Česku zatiaľ podľa Churavého potvrdili predstavitelia všetkých členských krajín V4 aj Ukrajiny."Formát bude rozšírený o predsedu ukrajinského zákonodarného zboru. S tým bude súvisieť aj tematické zameranie spoločného rokovania. To sa bude venovať situácii na Ukrajine v spojitosti s multilaterálnou medziparlamentnou spoluprácou," spresnil obsah summitu Churavý. Dodal, že politici budú rokovať aj o ďalších aktuálnych témach v rámci spolupráce medzi parlamentmi.

Naposledy sa predsedovia zákonodarných zborov krajín V4 stretli vlani vo februári na Slovensku, ktoré vtedy skupine predsedalo. Štafetu po ňom vlani v júli na rok prevzalo Česko. Jednou z troch hlavných priorít, ktoré si ČR v rámci predsedníctva stanovila, je pomoc Ukrajine a jej občanom – napríklad pri prijímaní utečencov, ich vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti či justičnej alebo humanitárnej pomoci. Ďalšími sú medziľudské vzťahy a biznis.

Viac o téme: ČeskoUkrajinaSummit V4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu