Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivisti okupovali maďarský konzulát v Benátkach: Dôvodom je prípad Salisovej

Okoloidúci si prezerajú nástennú maľbu zobrazujúcu taliansku antifašistickú aktivistku Ilariu Salisovú pri lámaní reťazí neďaleko maďarského veľvyslanectva v Ríme
Okoloidúci si prezerajú nástennú maľbu zobrazujúcu taliansku antifašistickú aktivistku Ilariu Salisovú pri lámaní reťazí neďaleko maďarského veľvyslanectva v Ríme (Zdroj: SITA/AP/Luigi Navarra)

RÍM - Aktivisti v piatok dopoludnia okupovali maďarský konzulát v Benátkach a žiadali prepustenie Talianky Ilarie Salisovej z väzby v Budapešti. Tejto 39-ročnej učiteľke základnej školy v meste Monza a militantnej antifašistke hrozí 24 rokov väzenia za údajný útok na dvoch neonacistov vlani vo februári v maďarskej metropole. Informuje agentúra ANSA.

Tridsať členov ľavicovej skupiny Rivolta (Vzbura) obsadilo priestory na benátskom námestí Piazzale Roma práve v čase, keď bol minister spravodlivosti Carlo Nordio na návšteve v neďalekom meste Padova. Aktivisti žiadali "okamžité prepustenie Ilarie Salisovej".

archívne video

Veľvyslanec Ukrajiny Kastran poďakoval aktivistom za odmínovacie zariadenie Božena (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

"Sme tu, lebo chceme jej slobodu, lebo tento súdny proces je fraška, ktorá má jediný cieľ – potrestať antifašistov v štáte, kde pohraničné hliadky proti migrantom sú nielen tolerované, ale podporované," povedali aktivisti. "To je protidemokratická politika," dodali.

Salisovú viedli na súd na reťazi a s putami

Minulý mesiac sa objavili zábery, ako Salisovú vedú na súd v Budapešti na reťazi a s putami na rukách a členkoch. Médiá zároveň priniesli nepotvrdené správy, že Salisovú zadržiavajú vo väzbe v nedôstojných podmienkach, kde sú ploštice, myši, špina a dostáva neľudské tresty. Tieto informácie vyvolali pobúrenie verejnosti v Taliansku a Rím bol donútený protestovať.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová si následne vynútila od maďarského kolegu Viktora Orbána sľub, že táto radikálka bude mať spravodlivý súdny proces v dobrých podmienkach. Salisovej rodina a advokáti žiadajú jej prepustenie do domáceho väzenia v Maďarsku alebo v Taliansku až do ukončenia súdneho procesu.

Viac o téme: KonzulátPrípadBenátkyAktivistiIlaria Salisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu