Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Komisia finančne podporí vytvorenie Európskej siete miest, kde došlo k holokaustu

(Zdroj: YouTube/matthewrozellbooks1945)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že pripravuje možnosti pre zaistenie finančnej podpory na vytvorenia Európskej siete miest, kde došlo k holokaustu. Informuje o tom spravodajca.

Komisia spresnila, že vyčlenila sumu tri milióny eur na spomienkové akcie na holokaust prostredníctvom vytvorenia Európskej siete miest, kde došlo k holokaustu. Sieť takýchto lokalít bude podľa EK významným dlhodobým príspevkom k tomu, aby sa pamiatka obetí holokaustu pripomínala v súlade s historickými pravdami. Bude podporovať ochranu a zachovanie miest holokaustu a zvyšovať povedomie národných a miestnych orgánov, ako aj verejnosti a miestnych komunít o holokauste ako o "historickom zverstve".

archívne video

Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Stratégia EÚ na boj proti antisemitizmu a podporu židovského života zdôrazňuje význam ľudí, ktorí prežili holokaust, pri udržiavaní spomienky na zverstvá holokaustu. Pamäť poslednej generácie preživších je vzácna a treba ju chrániť, preto sú miesta holokaustu – nacistické vyhladzovacie tábory, popraviská, deportačné miesta a úkryty – čoraz dôležitejšie pre to, aby sa zachovala a uctievala pamiatka obetí a pozostalých a aby boli ich príbehy o priebehu holokaustu vyrozprávané a zaznamenané verne, uviedla EK.

Nárast antisemitských zločinov

Podpredseda EK Margaritis Schinas v správe pre médiá upozornil, že v posledných mesiacoch EÚ zaznamenala alarmujúci nárast antisemitských zločinov z nenávisti, nenávistných prejavov, konšpiračných mýtov a dezinformácií, ktoré pripomínajú "najtemnejšie kapitoly našej histórie". 

"Musíme sa zamerať na ochranu miest poznačených holokaustom, aby sme nikdy nezabudli, čo sa stane, keď necháme antisemitizmus a iné formy nenávisti šíriť sa bez toho, aby sme sa im postavili," vyhlásil. Finančná podpora pre miesta spájané s holokaustom je uvedená vo výzve na predkladanie ponúk. Komisia ponuky očakáva najneskôr do 24. mája tohto roka.

Viac o téme: PodporaFinancieHolokaustEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu