Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Orbán predstavil ďalšie plány: Kedy bude mať Maďarsko nového prezidenta? Opozícia chce PRIAMU voľbu

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie
Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko bude mať nového prezidenta v marci. Vyhlásil to v nedeľu vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kovács v súvislosti s abdikáciou prezidentky Katalin Novákovej. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

Ak Nováková v nedeľu podpíše demisiu, bude o nej parlament musieť do 15 dní hlasovať. To znamená, že poslanci budú môcť prijať rozhodnutie v prvý deň jarnej schôdze, ktorá bude 26. februára. Potom bude potrebné do 30 dní zvoliť novú hlavu štátu, spresnil Kovács.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Ak podľa predsedu frakcie Fideszu parlament demisiu prijme, o čom politik vládnej strany nemá vážnejšie pochybnosti, potom musí byť nová hlava štátu zvolená do tridsiatich dní. "To znamená, že Maďarsko bude mať v marci novú hlavu štátu," podčiarkol Kocsis.

Nováková v sobotu podvečer vo verejnoprávnej televízii M1 oznámila, že odstupuje z funkcie hlavy štátu. Urobila tak v súvislosti s kauzou udelenia amnestie mužovi odsúdenému za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.

Maďarská opozícia chce priamu voľbu prezidenta i rušiť benefity Novákovej

Po sobotňajšom odstúpení Katalin Novákovej z postu prezidentky Maďarska pre amnestiu týkajúcu sa pedofilnej kauzy reagovali v nedeľu viaceré opozičné subjekty. Tie podľa servera infostart.hu požadujú priamu voľbu hlavy štátu namiesto parlamentnej voľby, ale objavili sa aj iniciatívy na zrušenie doživotných benefitov Novákovej, informuje spravodajca v Budapešti.

Spolupredsedníčka strany Dialóg (Párbeszéd) Tímea Szabóová navrhla, aby po odstúpení Novákovej odobrali benefity vo forme mzdy 4,5 milióna forintov, luxusného vozidla s vodičom, služobného bytu aj sekretariátu, na ktoré má v zmysle zákona bývalá hlava štátu doživotne nárok.

Maďarská socialistická strana (MSZP) ešte v sobotu avizovala, že iniciuje novelu ústavy s cieľom presadiť priamu voľbu prezidenta republiky. Socialisti pripomenuli, že takýto krok iniciovali už aj v roku 1989. S rovnakým zámerom spúšťa Demokratická koalícia (DK) petíciu za priamu voľbu hlavy štátu, oznámila podpredsedníčka a poslankyňa Európskeho parlamentu za DK Klára Dobrevová.

Viac o téme: RozhlasMaďarskoFideszParlamentKatalin NovákováMáté Kovács
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu