Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Izraelská armáda zničila v Pásme Gazy strategický tunel Hamasu

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

JERUZALEM — Izraelská armáda v stredu oznámila, že jej špeciálne jednotky objavili a zničili v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy tunel, kde sa ukrývali poprední predstavitelia militantného hnutia Hamas a boli tam zadržiavaní aj rukojemníci z Izraela. Informovala o tom agentúra AFP.

"Strategický podzemný tunel" mal podľa izraelskej armády dĺžku viac ako jeden kilometer. Nachádzal sa uprostred obývanej oblasti a bol vraj súčasťou zložitého "podzemného labyrintu“. Bol napojený na ďalší tunel, kde boli tiež zadržiavaní rukojemníci. Armáda zverejnila fotografie zachytávajúce podzemnú miestnosť s vydláždenými stenami a mrežami od podlahy až po strop. V tejto miestnosti vraj Hamas v rôznom čase väznil 12 rukojemníkov, ktorých uniesol počas svojho vpádu do južného Izraela zo 7. októbra. Traja z nich sa už vrátili do Izraela, ostatní sú stále v rukách Hamasu.

Izraelská armáda tvrdí, že poprední predstavitelia Hamasu sa stiahli do tunelového systému

Zverejnené bolo aj video, na ktorom vidieť, ako príslušníci špeciálnych jednotiek vstupujú v blízkosti obytného domu do tunela. Ďalej zachytáva nájdené ručné granáty a granáty s reaktívnym pohonom, ktoré boli zneškodnené. Izraelská armáda tvrdí, že poprední predstavitelia Hamasu sa po začiatku operácie v Pásme Gazy stiahli do tunelového systému, ktorý nazýva "metro v Gaze". Vchody do tohto labyrintu sú zámerne umiestnené v civilnej infraštruktúre a v jej okolí.

Viac o téme: VojnaIzraelHamasPásmo Gazmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu