Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dvojicu Čechov v rakúskych Alpách zachránili pomocou vrtuľníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

INNSBRUCK - Dvojicu zranených českých horolezcov, ktorí boli od nedele uviaznutí na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sa v utorok podarilo zachrániť pomocou vrtuľníka. TASR správu prevzala z agentúry APA.

Muži vo veku 25 a 39 rokov sa nachádzali v prístrešku vo výške 3205 metrov nad morom. Policajný vrtuľník ich zachránil pomocou lana a previezol na vyhliadku Franz-Josefs-Höhe v nižšej nadmorskej výške, kde ich vyzdvihol záchranársky vrtuľník, uviedla polícia. Horolezci v nedeľu v núdzovom telefonáte oznámili, že pri páde skaly v severnej stene Grossglocknera utrpeli zranenia. Podarilo sa im však uchýliť do bivaku Glockner v nadmorskej výške 3205 metrov.

Ide o kovový kontajner postavený v roku 2020 na oceľovej konštrukcii. Bežne ponúka miesto pre 15 osôb, no v núdzi sa ich tam zmestí aj viac. Pre silný vietor nevyšli pokusy o záchranu vrtuľníkom v nedeľu a v pondelok. V pondelok popoludní sa vrtuľník k horolezcom priblížil na približne 20 metrov, vietor však bol prisilný, povedal Horst Wohlgemuth z miestnej polície. Obaja horolezci uvádzali, že majú dostatok potravín a v bivaku môžu zotrvať ešte dlhšie. Ich zranenia nie sú vážne. Jeden z nich má poranené plece a druhý nohu, napísal denník Kleine Zeitung.

Viac o téme: RakúskoVrtuľníkAlpyČesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu