Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Grossglockneri uviazli Česi, nie Slováci: Záchranu stále komplikuje počasie

Horskí záchranári
Horskí záchranári (Zdroj: hzs.sk)

INNSBRUCK - Dvaja horolezci, ktorí v nedeľu večer uviazli na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sú z Českej republiky a nie zo Slovenska, ako pôvodne informovala polícia. Do bezpečia sa ich však nepodarilo dostať ani v pondelok, možné to bude pravdepodobne až v utorok, uviedla agentúra APA.

archívne video 

Horskí záchranári pomáhali dvom poľským horolezkyniam v oblasti Jastrabej veže (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

Horolezci vo veku 25 a 39 rokov v nedeľu v núdzovom telefonáte uviedli, že pri páde skaly v severnej stene Grossglockneru utrpeli zranenia. Podarilo sa im však uchýliť do bivaku zriadenom v nadmorskej výške 3205 metrov. Záchranársky vrtuľník nemohol v pondelok dopoludnia vzlietnuť pre silný vietor. Z rovnakej príčiny zlyhal aj popoludňajší pokus.

Zranenia nie sú vážne

Peší výstup záchranárov by trval niekoľko hodín, preto sa obe strany dohodli, že táto možnosť sa nevyužije. Obaja horolezci uviedli, že majú dostatok potravín a v núdzovom bivaku môžu zotrvať ešte dlhšie. Ani ich zranenia nie sú vážne. Bivak, v ktorom sa Česi nachádzajú, nahradil v roku 2020 staršiu konštrukciu. Bežne ponúka miesto pre 15 osôb, no v núdzi sa ich tam zmestí aj viac.

Viac o téme: PočasieSlováciRakúskoČesiGrossglockner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu