Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

K zodpovednosti za nové útoky na lode v Červenom mori sa prihlásili húsíovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

SANÁ - Jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom sa v utorok prihlásili k zodpovednosti za dva útoky na americkú a britskú loď v Červenom mori. Jeden z útokov potvrdila aj bezpečnostná spoločnosť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Prvý útok cielil na americkú loď Star Nasia, cieľom druhého bola britská loď Morning Tide," uviedol vo vyhlásení hovorca húsíov Jahjá Sarí. Bezpečnostná spoločnosť Ambrey hlásila dronový útok na loď v britskom vlastníctve plaviacu sa pod vlajkou Barbadosu, ku ktorému došlo pri prístavnom meste Hudajda na pobreží Jemenu. Na plavidle vznikli menšie škody na ľavoboku, k zraneniam či obetiam však nedošlo. Loď zvýšila rýchlosť a vykonala "úhybné manévre", potom pokračovala na juh smerom k prielivu Báb al-Mandab. Útok na loď potvrdila aj Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) s tým, že projektil vypálený na ľavobok plavidla preletel ponad palubu a mierne poškodil okná na mostíku.

Húsíovia útočia na lode v Červenom mori od novembra minulého roka. Povstalci ich odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Stupňovanie útokov na nákladné lode viedlo k náletom britských a amerických lietadiel, ktoré zničili desiatky vojenských cieľov v Jemene. Posledná vlna takýchto náletov sa odohrala v sobotu. Hovorca húsíov v utorok na sociálnej sieti X uviedol, že povstalci budú v sebaobrane naďalej podnikať vojenské akcie proti všetkým nepriateľským britským a americkým cieľom.

Viac o téme: útokyČervené moreHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu