Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kanada uvalila sankcie na vodcov Hamasu a Palestínskeho Islamského džihádu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Tsafrir Abayov)

OTTAWA - Kanadská vláda v utorok oznámila uvalenie sankcií na 11 jednotlivcov, ktorí zastávajú vedúce pozície v rámci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas alebo jeho pridružených formácií. Ide o osoby, ktoré sa podľa Kanady podieľali na plánovaní, financovaní a spáchaní teroristických útokov proti Izraelu zo 7. októbra 2023.

 Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, medzi sankcionovanými je vodca Hamasu Jahjá Sinwár a veliteľ vojenského krídla Hamasu Muhammad Dajf, ako aj Akram al-Adžúrí z Palestínskeho Islamského džihádu.Vo vyhlásení kanadskej vlády sa uvádza, že Kanada spolu so svojimi medzinárodnými partnermi podniká rozhodné kroky, aby obmedzila schopnosť Hamasu získavať a využívať finančné prostriedky na uskutočnenie ďalších útokov proti Izraelu. Uvalením sankcií kanadské úrady zakázali akékoľvek obchodovanie so sankcionovanými jednotlivcami, a to v snahe zmariť financovanie palestínskych militantných formácií.

"Kanada jednoznačne odsudzuje teroristický útok Hamasu proti Izraelu, jeho neprijateľné zaobchádzanie s rukojemníkmi a používanie sexuálneho a rodovo podmieneného násilia ako taktiky vojny," uviedla kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová.Samotný Hamas - spolu s niekoľkými prepojenými skupinami - Ottawa už pred časom zaradila medzi zakázané teroristické organizácie.

Najnovší krok Ottawy prichádza dva týždne po tom, čo Británia a Spojené štáty uvalili na predstaviteľov Hamasu a palestínskeho Islamského džihádu ďalšie sankcie v podobe zmrazenia aktív a zákazu cestovania.Cezhraničný útok militantov Hamasu z Pásma Gazy pripravil v izraelských kibucoch a dedinách o život približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov. Izraelská armáda v reakcii na to podnikla rozsiahlu vojenskú operáciu v Pásme Gazy, pričom pri nej doposiaľ zahynulo vyše 27.500 ľudí, väčšinou žien a detí.

Viac o téme: SankcieKanadaPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu