Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nahrávka, z ktorej mrazí: Posledné slová pilota pred smrťou! Lietadlo sa zrútilo priamo na obytný dom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

CLEARWATER – Pilot jednomotorového lietadla narazil vo štvrtok podvečer do mobilného domu. Tesne pred haváriou varoval riadenie letovej prevádzky, že mu odchádza motor. Spravodajská televízna stanica zverejnila mrazivý záznam posledných slov pilota.

archívne video

Pri Trenčíne havarovalo malé motorové lietadlo, štyria ľudia zahynuli (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Počas pristátia jednomotorového lietadla v Clearwater na Floride pilot narazil do mobilného domu. Spravodajská televízia Fox13 ponúka zatiaľ najjasnejší obraz o tom, čo sa dialo. Publikovala nahrávku, na ktorej počuť posledné slová pilota pred smrťou. „Nevidím to druhé letisko... strácam motor... ach sakra,“ povedal pilot po zdanlivom zlyhaní motora. Včera americký denník USA Today uviedol, že už je známa totožnosť pilota lietadla aj ďalších dvoch osôb, ktoré boli v tom čase v mobilnom dome. Jemin Patel (54) z Melbourne Beach na Floride bol pilotom jednomotorového Beechcraft Bonanza V35. Mary Ellen Penderová (54), obyvateľka Treasure Island v San Franciscu, bola v čase havárie na návšteve mobilného domu. Martha Parryová (86) bola obyvateľkou mobilného domu, kde sa lietadlo zrútilo.

Tragédii sa prizeral aj druhý pilot

Patel údajne krátko pred haváriou vyslal varovanie pre riadenie letovej prevádzky. Desivé zábery ukazujú, že mobilný dom zachvátili plamene ihneď po havárii. Ďalšie videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú hasičov, ako zápasia s požiarom pomocou hadíc, zatiaľ čo plamene pohlcujú domy a okolité stromy. V troskách ležalo zničené lietadlo Beechcraft Bonanza V35. Pred zrážkou pilot horúčkovito upozorňoval riadenie letovej prevádzky. Hrôzostrašný incident sledoval aj pilot blízko letiaceho lietadla. Povedal, že lietadlo kleslo hneď po tom, čo mu zlyhali motory. Napriek tomu, že pilot Patel tvrdil, že nevidí letisko, miesto havárie a núdzová dráha boli od seba vzdialené len necelých päť kilometrov.

Miestni počuli výbuch

Veliteľ mestských hasičov Scott Ehlers na tlačovom brífingu vo štvrtok večer uviedol, že nie je schopný potvrdiť, koľko ľudí bolo zranených alebo zomrelo, a varoval, že počet mŕtvych sa môže zvýšiť. „Môžem potvrdiť, že máme niekoľko úmrtí aj v rámci mobilného domu,“ dodal. Očití svedkovia opísali veľkú explóziu predtým, ako oblasť zachvátil dym a plamene. „Počuli sme pretekársky motor,“ povedala Janet Barclayová pre americké noviny New York Times. „Potom výbuch,“ dodala. Miestny obyvateľ Ted Atwood povedal, že spolu s ďalšími tromi osobami odišli z mobilného domu iba 10 minút pred zrážkou. „Dnes si kúpim žreb do lotérie a ďakujem Bohu, že sme odišli práve včas,“ uviedol.

Nahrávka, z ktorej mrazí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Vodička dodávky Laketa Collinsová opísala, že z okna svojho auta videla guľu jasného bieleho svetla dopadajúceho na tmavú oblohu. Obyvateľ Clearwater, Steven Ascari, povedal, že počul niečo, čo znelo ako výbuch a celý jeho dom sa začal triasť. „Ďalšia vec, ktorú sme videli, bol obrovský stĺp dymu,“ uviedol pre televíznu spoločnosť CNN. Napriek strašným scénam šéf polície Clearwater Eric Gandy uzavrel, že táto tragédia mohla dopadnúť ešte horšie.

Viac o téme: PilotLietadloNahrávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu