Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína sa pripravuje na masy cestujúcich počas osláv Nového lunárneho roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína sa pripravuje na masívne presuny ľudí pred blížiacimi sa oslavami Nového lunárneho roka. Sľúbila zvýšené úsilie o zaistenie bezpečnosti, keď sa stámilióny ľudí vydajú za svojim rodinami lietadlami, po železnici aj po cestách. Informuje o tom Bloomberg.

Podľa odhadu čínskeho ministerstva dopravy sa počas sviatočného obdobia pravdepodobne uskutoční rekordných 9 miliárd ciest, uviedol Li Jang z ministerstva. Nový lunárny rok, rok Dreveného draka, sa oficiálne začína až o týždeň 10. februára. Cestovný zhon však štartuje už koncom januára a potrvá aj vyše mesiaca, než sa všetci vrátia domov z návštevy rodiny a priateľov.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 708 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

Auto bude podľa Li Janga najpopulárnejšou formou dopravy, pričom sa očakáva približne 7,2 miliardy jázd a 1,8 miliardy jázd uskutočnených prostredníctvom iných druhov dopravy vrátane lodnej. Čínske železnice, jeden z najtradičnejších spôsobov cestovania, predpovedajú, že počas sviatkov prepravia 480 miliónov cestujúcich. To by bol nárast o 38 % v porovnaní s rokom 2023, keď sa ľudia začali vracať k cestovaniu po blokádach spojených s ochorením COVID-19, a tiež o 18 % viac ako v roku 2019, povedal Chuang Sin, vysoký predstaviteľ China State Railway Group.

Zvýšené kontroly

Bezpečnosť cestovania je tak v týchto dňoch hlavnou témou, poznamenal Li Jang z ministerstva dopravy. "Vyzvali sme miestne vlády, aby vykonali bezpečnostné kontroly na hlavnej dopravnej infraštruktúre." Úrady tiež požadujú komplexnú kontrolu a údržbu všetkých vozidiel, lodí a dopravných zariadení pred sviatočným cestovaním, dodal bez ďalších podrobností.

Viac o téme: CestujúciPrípravyČínaMasyLunárny rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu