Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európu čakajú ťažké časy, Brusel dvíha varovný prst: Už teraz narastajú nepokoje! TOTO je dôvod

Ľadovcové jazero Posets-Maladeta v španielskych Pyrenejách. V jeho okolí je extrémne sucho Zobraziť galériu (2)
Ľadovcové jazero Posets-Maladeta v španielskych Pyrenejách. V jeho okolí je extrémne sucho (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL – V posledných rokoch bojovali európske krajiny, prevažne v južnej časti kontinentu, s klimatickými zmenami, ktoré sa prejavili najmä vo forme lesných požiarov. S tým súvisí aj nedostatok zrážok. Podľa Európskej komisie sa musí celá únia dôkladnejšie pripraviť na podobné scenáre. Už teraz však nastal jeden veľký problém. Máme nedostatok vody.

archívne video

Slovensko za 30 rokov urobilo minimum so zadržiavaním vody, je to podľa Macha obrovský problém (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Bez vody nie je život a uvedomuje si to aj vedenie Európskej únie (EÚ) v Bruseli. Európska komisia dokonca vyjadrila svoje obavy, že nedostatok vody môže vyvolať konflikt medzi krajinami v Únie. V tejto súvislosti vyzýva Brusel vlády jednotlivých členských krajín EÚ, aby zvýšili tempo v prípravách na ďalší boj proti zmenám klímy. 

Správa Komisie 

Komisia zdôraznila, že súčasný stav zaostáva za očakávaniami. Informuje o tom portál POLITICO. Navyše sa už onedlho budú konať voľby do Európskeho parlamentu, ktoré môžu celý proces ešte viac spomaliť. "Nedostatok vody je problém, ktorý ohrozuje takmer všetky aspekty života. Vďaka nej máme potravu, ktorú jeme, vodu ktorú pijeme a aj infraštruktúru, ktorá poháňa celú spoločnosť. Keď jej bude nedostatok, prejaví sa to na zvýšení konkurencie v oblasti vodných zdrojov, čo vyústi do možných konfliktov v rámci Únie," uvádza sa v dokumente Európskej komisie. 

Nepokoje v Španielsku a Francúzsku

V niektorých časiach Európy už teraz vznikajú nezhody v rámci zásobovania vodnými zdrojmi. Katalánsko ležiace na severovýchode Španielska sa snaží presvedčiť vládu v Madride, aby odklonila rieky zo susedného Aragónska a pomohla tak riešiť problémy so suchom. Namiesto takéhoto riešenia sa však len prehĺbilo politické napätie. 

Francúzi sa nevedeli dohodnúť na lokalite pre budovanie nových vodných nádrží. V krajine to vyústilo do ozbrojených násilných stretov. Všetko sa môže zmeniť po zverejnení komplexnej správy Európskej environmentálnej agentúry (EEA), ku ktorému má dôjsť v najbližších dňoch. EEA identifikovala 36 kľúčových rizík pre Európu, z ktorých viaceré sú už na katastrofickej úrovni.

"EÚ a jej členské štáty sa musia lepšie pripraviť na účinné riešenie rizík, ktoré so sebou prináša zmena klímy," uvádza sa v dokumente. Podľa odhadu by mali zhoršené klimatické vplyvy znížiť produkciu v Európe do roku 2100 o zhruba sedem percent. 

Súčasná situácia 

S vodou to vyzerá ešte horšie. Európa čelí obdobiu, keď sa celkové škody pre záplavy vyčíslia každoročne aj na 1,6 bilióna eur. Od roku 1980 vyčerpala EÚ na boj proti povodniam a tropickým horúčavám (požiare) ročne viac ako 170 miliárd eur. 

"Nedostatočná alebo oneskorená implementácia integrovaného vodného hospodárstva bude v čase potreby nedostupná," uvádza sa v dokumente. Klimatické vplyvy tiež prehĺbia nerovnosť medzi krajinami EÚ. Južná Európa je každoročne zasiahnutá viac ako ostatné regióny, i keď so záplavami už bojovalo aj Nemecko. Koncom roku 2025 má EÚ v pláne predložiť správu o poľnohospodárstve v rámci zmeny klímy. 

Viac o téme: EkológiaGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyBruselEurópska úniaEurópska komisiaNedostatok vodyPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu