Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Irán hlási úspešné vypustenie troch satelitov: Ide o súčasť vesmírneho programu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v nedeľu oznámil, že úspešne vypustil do vesmíru tri satelity. Ide o súčasť vesmírneho programu, ktorý podľa Západu môže Teheránu pomôcť vylepšiť technológie v oblasti balistických striel.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že satelity na obežnú dráhu dopravila nosná rakety typu Símurg (fénix). Tá má za sebou viacero neúspešných štartov, pripomína AP.Zábery zverejnené iránskou štátnou televíziou potvrdili, že raketa odštartovala z kozmodróme Imám Chomejní v iránskej provincii Semnán. Televízia jeden zo satelitov označila ako výskumný a ďalšie dva slúžia na komunikáciu a určovanie polohy.

Irán v poslednom desaťročí vypustil do vesmíru niekoľko satelitov s krátkou životnosťou na zber údajov o počasí, prírodných katastrofách a poľnohospodárstve. Opakovane zdôrazňoval, že tým nesleduje vojenské ciele.USA tvrdia, že Irán vypúšťaním satelitov porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a žiadali Teherán, aby sa zdržal činností využívajúcich balistické strely schopné niesť jadrové zbrane. Platnosť sankcií OSN zameraných na iránsky program balistických rakiet sa však skončila vlani v októbri, pripomína AP.


Viac o téme: VesmírSatelityIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu