Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán odmieta spojenie s útokom v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja vojaci USA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán odmietol obvinenia Spojených štátov a Británie o podpore militantných hnutí, ktoré stoja za nedeľňajším dronovým útokom na americkú základňu v Jordánsku.

"Za týmito obvineniami sú konkrétne politické ciele, snažia sa nimi zmeniť realitu v regióne.... Takéto vyhlásenia ohrozujú regionálny aj medzinárodný mier a stabilitu," uviedol podľa iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA hovorca ministerstva zahraničných vecí v Teheráne.

K útoku sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil

Traja americkí vojaci zahynuli a ďalších minimálne 34 príslušníkov armády utrpelo zranenia pri dronovom útoku na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou. Americkí vojaci tam pôsobia v rámci poradenskej a asistenčnej misie zameranej na podporu jordánskej armády. K útoku sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Americký prezident Joe Biden po tomto útoku vyhlásil, že sú za ním "radikálne, Iránom podporované militantné skupiny" pôsobiace v Sýrii a Iraku. Zároveň varoval, že Spojené štáty voči nim vyvodia zodpovednosť, a to v čase a spôsobom, ktorý si sami zvolia.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron zároveň apeloval na Irán, aby "zmiernil napätie v regióne".USA registrujú od 17. októbra minulého roka viac než 158 útokov dronmi a raketami na jednotky USA a ich spojencov operujúce v Iraku a Sýrii. Tieto útoky, súvisiace s vojnou v Gaze, vyvolali obavy z eskalácie konfliktu v celom regióne.

Viac o téme: Vojaciútok USAIránJordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu