Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Severná Kórea vypálila viacero striel s plochou dráhou letu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Severná Kórea z oblasti pri svojom východnom pobreží odpálila viacero riadených striel s plochou dráhou letu, oznámila v nedeľu juhokórejská armáda. Ide o druhý takýto test v priebehu niekoľkých dní.

Generálny štáb juhokórejskej armády uviedol, že odpaly zaznamenali z blízkosti mesta Sinpcho na východnom pobreží. Bezprostredne však nebolo známe, ako ďaleko strely doleteli a ani to, či boli odpálené z ponorky."Naša armáda úzko spolupracuje so Spojenými štátmi s cieľom monitorovať ďalšie známky provokácií zo strany Severnej Kórey," uviedol generálny štáb pre agentúru Jonhap.

Juhokórejská armáda zaznamenala podobný test aj v stredu (24. januára) ráno. Strely s plochou dráhou letu vtedy dopadli do Žltého mora medzi Kórejským polostrovom a Čínou.Severná Kórea o niekoľko hodín neskôr tieto odpaly potvrdila a uviedla, že išlo o nový typ strategickej strely. Podrobnosti však neposkytla.

Riadené strely s plochou dráhou letu môžu byť potenciálne nosičmi jadrových hlavíc a pre ich nízku trajektóriu je ich ťažšie zachytiť a zneškodniť. Agentúra AFP pripomenula, že na takéto strely sa nevzťahujú platné sankcie OSN, ktoré boli na KĽDR uvalené pre jej jadrový program a vývoj balistických rakiet.

Viac o téme: StrelySeverná KóreaRiadené strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu