Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Húsíovia vypálili raketu na kontajnerovú loď: Škody neboli hlásené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

SANÁ - Jemenskí povstalci húsíovia vo štvrtok vypálili balistickú raketu na kontajnerovú loď v Červenom mori, uviedli americkí bezpečnostní predstavitelia. Podľa Britskej organizácie pre námorný obchod (UKMTO) je plavidlo a jeho posádka v bezpečí, keďže raketa explodovala mimo lode. Informuje agentúra AP

K útoku došlo západne od prístavného mesta Hudajda v Jemene, ktoré dlhodobo kontrolujú húsíovia, informovala UKMTO. Dodala, že raketa vybuchla ďaleko od pravoboku lode. Americkí bezpečností predstavitelia, ktorí si želali zostať v anonymite, uviedli, že útoku čelila kontajnerová loď Koi pod vlajkou Libérie. Húsíjskí povstalci sa k útoku zatiaľ oficiálne neprihlásili, útok na loď Koi však hlásili už v noci na štvrtok juhozápadne od mesta Aden. Americkí predstavitelia o tomto údere bezprostredne nemali informácie.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Jemenskí povstalci podporovaní Iránom od vlaňajšieho novembra ohrozujú medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Spojené štáty a Británia v reakcii na útoky povstalcov uskutočnili niekoľko vĺn náletov na pozície húsíov v Jemene.

Viac o téme: LoďRaketaŠkodyHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu