Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experiment s mozgovými čipmi nevyšiel podľa plánu: Na prešľap im prišli úrady, pokuta a okamžitá náprava problémov!

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Spoločnosť Elona Muska na výrobu mozgových implantátov Neuralink dostala pokutu za porušenie pravidiel Ministerstva dopravy USA, informuje agentúra Reuters, ktorá preskúmala záznamy z federálnej agentúry.

Počas inšpekcií zariadení spoločnosti v Texase a Kalifornii vo februári 2023 vyšetrovatelia zistili, že spoločnosť sa nezaregistrovala ako prepravca nebezpečného materiálu, ukazujú záznamy agentúry, ktoré však vyšli na svetlo verejnosti až teraz, informuje agentúra Reuters. Inšpekcia zároveň zistila nesprávne zaobchádzanie s nebezpečným odpadom vrátane horľavej kvapaliny Xylén. Ten môže spôsobiť u človeka bolesti hlavy, závraty, zmätenosť, stratu svalovej koordinácie a dokonca smrť, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Rozpočet zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Spoločnosť dostala pokutu v celkovej výške 2480 dolárov, ktorá bolo omnoho nižšia, ako bolo pôvodne avizované, pretože spoločnosť prisľúbila včas odstrániť nedostatky. Neuralink Elona Muska minulý rok získala povolenie od amerického Úradu pre potraviny a liečivá pre svoju prvú skúšku na testovanie implantátu spoločnosti na ľuďoch, čo predstavuje pre spomínaný startup kritický míľnik. 

Neuralink dúfa, že pomocou implantátov umožní ľuďom s paralýzou ovládať externé zariadenia vďaka myšlienkam. Výskum spoločnosti spočíva v robotovi vyvinutom spoločnosťou, ktorý umiestni ultrajemné vlákna implantátov do mozgu účastníkov. V minulosti na podozrivé praktiky v spoločnosti upozornili aj zamestnanci. Sťažnosti sa vtedy týkali unáhlených pokusov na zvieratách. Výbor lekárov zodpovednej medicíny (PCRM) dokonca upozorňoval, že prepravované mozgové implantáty môžu obsahovať stafylokoky rezistentné na antibiotiká a vírus herpes B. Tieto informácie však nikdy neboli potvrdené.

Viac o téme: ParalýzaStartupElon MuskNeuralinkMozgové implantáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu