Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf čínskej diplomacie Wang I začal návštevu Nového Zélandu a Austrálie

Wang I
Wang I (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

WELLINGTON - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v pondelok stretol so svojím novozélandským kolegom Winstonom Petersom v rámci cesty po Novom Zélande a Austrálii. Informuje o tom tlačovej agentúry AP.

Peters, ktorý je zároveň vicepremiérom, najvyššieho čínskeho diplomata privítal v novozélandskom hlavnom meste Wellington. "Od nášho ostatného stretnutia došlo k niekoľkým významným udalostiam - v neposlednom rade k celosvetovej pandémii, ktorá ovplyvnila obe naše krajiny," povedal Peters. Počas pobytu vo Wellingtone sa Wang I stretne aj s premiérom Christopherom Luxonom a ministrom obchodu Toddom McClayom. Wang I je najvyššie postaveným čínskym politikom, ktorý navštívil Nový Zéland od svojej vlastnej návštevy v roku 2017.

archívne video

Saamovia obývajú studené Laponsko, ich život ovplyvňujú klimatické zmeny (Zdroj: Piia Oskal - Tromsø Arctic Reindeer)

Nový Zéland má silné hospodárske vzťahy s Čínou a v roku 2008 ako prvá rozvinutá krajina podpísal s Pekingom bilaterálnu dohodu o voľnom obchode. "Čína sa teší na spoluprácu s oboma krajinami s cieľom naplniť spoločné dohovory medzi lídrami, posilniť strategickú komunikáciu, prehĺbiť vzájomnú dôveru, pokročiť vo výmenách a spolupráci, podporiť stabilný a trvalý rast komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a Novým Zélandom, a Čínou a Austráliou, a prispieť k mieru, stabilite a prosperite vo svete," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Wang I v stredu pricestuje do austrálskeho hlavného mesta Canberra, kde sa stretne s rezortnou kolegyňou Penny Wongovou. Ich dialóg by sa mal okrem iných vecí týkať najmä prípadu Austrálčana Yang Hengjuna. Vo februári ho na neverejnom súdnom procese v Číne odsúdili za špionáž na trest smrti s dvojročným odkladom. Na programe bude aj zrušenie zostávajúcich obchodných ciel, ktoré Čína zaviedla v roku 2020. Sú všeobecne vnímané ako trest za to, že predchádzajúca austrálska vláda prijala zákony zakazujúce skryté zahraničné zasahovanie do domácej politiky: z bezpečnostných dôvodov zakázala čínskemu gigantu Huawei zaviesť austrálsku sieť 5G a vyzvala na nezávislé vyšetrovanie covidovej pandémie. Pre obchodné clá miestna ekonomika prišla o približne 13 miliárd USD. Odvtedy boli zrušené na väčšinu tovarov okrem vína, homárov a niektorých produktov z bitúnkov.

Viac o téme: Návšteva ČínaAustráliaNový ZélandWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu