Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri Taiwane i nad ním spozorovali osem čínskych balónov

Taiwan spozoroval čínske balóny nad ostrovom neďaleko hlavnej leteckej základne
Taiwan spozoroval čínske balóny nad ostrovom neďaleko hlavnej leteckej základne (Zdroj: X/ReutersWorld)

TCHAJ-PEJ - Rekordných osem čínskych balónov bolo spozorovaných počas jedného dňa v blízkosti Taiwanu, pričom dva z nich lietali priamo nad ostrovom. Oznámilo to v sobotu taiwanské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra AFP.

Ministerstvo uviedlo, že balóny boli spozorované v piatok, deň pred začiatkom sviatku lunárneho nového roka, v nadmorskej výške 15 000 stôp (4572 metrov) až 38 000 stôp. Ide o najvyšší počet čínskych balónov zaznamenaných pri Taiwane, odkedy ministerstvo obrany začalo v decembri 2023 zverejňovať pravidelné údaje o ich spozorovaní.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Peking považuje demokratický Taiwan za súčasť územia jedinej Číny a nikdy sa nevzdal použitia vojenskej sily na jeho ovládnutie. V posledných rokoch zvýšil tlak na Tchaj-pej a k Taiwanu takmer denne vysiela lietadlá a lode svojich ozbrojených síl. Balóny boli naposledy spozorované po minulomesačných prezidentských voľbách na Taiwane, v ktorých zvíťazil Laj Čching-te, kandidát vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorú Peking považuje za separatistickú.

 

Viac o téme: ObranaBalónyČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu