Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Desivé zistenia o odpadnutej časti trupu na boeingu: Firma nenamontovala dôležité súčiastky

Panel nahradzujúci núdzový východ vyrazilo von.
Panel nahradzujúci núdzový východ vyrazilo von. (Zdroj: X)

WASHINGTON - O odpadnutom paneli na Boeingu 737 MAX 9 sa vynorili nové skutočnosti. Ako vyšlo najavo za vypadnutú časť kabíny, ktorá mala nahrádzať núdzový východ, nesie zodpovednosť priamo výrobca Boeing a nie subdodávateľ. Pri nehode vo výške 3000 metrov došlo k dekompresii.

Ako referuje The Seattle Times, podľa ich informátora urobili chybu zamestnanci firmy, ktorí nenamontovali na panel dôležité matice. Len zázrakom sa počas letu Alaska Airlines z Portlandu do Kalifornie nikomu nič nestalo.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

„Dôvod, prečo dvere vyleteli, je uvedený čierne na bielom vo vlastných záznamoch Boeingu,“ napísal whistleblower. Ako uviedol, matice, ktoré mali držať panel nahrádzajúci núdzový východ, neboli nainštalované. Dodáva, že to všetko je len dôkazom, akú úroveň má v Boeingu kvalita kontroly v určitom segmente výroby. Dotknuté stroje 737 MAX 9 sa montujú v továrni Boeingu v Rentone.

Je síce pravdou, že trupy strojov sa montujú vo fabrike vo Wichite, kde sa do nich nasadzujú aj spomínané panely, lenže keď je v záznamoch z Rentonu uvedené, že neboli nainštalované matice, tak chyba padá na Boeing.

Aj Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB) pripustil možnosť, že matice na panel neboli umiestnené na skrutky. Vyšší tlak, ktorý vzniká v kabíne pri stúpaní do väčších výšok spôsobil, že panel jednoducho vytlačilo von.

Podobné problémy s neutiahnutými maticami sa objavili aj u leteckej spoločnosti United. Technici do týchto lietadiel nezasahovali, pretože boli nové a v prevádzke boli len krátko. Kontrola teda nebola potrebná.

Viac o téme: PanelDekompresiaMatice Boeing 737 MAX 9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu