Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Juhokórejský minister obrany varoval KĽDR pred pádom režimu v prípade vojny

Sin Won-sik
Sin Won-sik (Zdroj: TASR/Jonhap)

SOUL – Minister obrany Južnej Kórey v stredu varoval Severnú Kóreu (KĽDR), že v prípade vojny jej bude hroziť pád režimu. Krátko predtým KĽDR do Žltého mora v rámci testov zbraní vypálila niekoľko riadených striel.

Juhokórejský minister obrany Sin Won-sik KĽDR varoval počas návštevy 17. stíhacej letky na leteckej základni v meste Čchongdžu južne od Soulu. Na základni sa nachádza aj 40 stíhačiek F-35 s "neviditeľnou" technológiou stealth."KĽDR označila Kórejskú republiku za svojho úhlavného nepriateľa, a podniká nepriateľské kroky s cieľom rozšíriť komunizmus na územie celého Kórejského polostrova," vyhlásil Sin. Nabádal stíhacích pilotov, aby v prípade provokácie KĽDR využili technológiu stealth pri tvrdej a presnej odpovedi.

"Ak sa Kimov režim rozhodne pre tú najhoršiu možnosť, vojnu, vy by ste mali byť predvojom, ktorý čo najskôr odstráni nepriateľské vedenie a skoncuje s režimom," dodal Sin.Stíhačky F-35 umožňujú strategické údery na dlhé vzdialenosti bez odhalenia radarom. Juhokórejské letectvo plánuje do roku 2027 nakúpiť ďalších 20 strojov.

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň pohrozil Južnej Kórei vojnou, ak "čo i len o tisícinu milimetra" naruší hranice KĽDR. Dodal, že jeho krajina nebude rešpektovať severnú rozhraničovaciu líniu (NLL), ktorá je de facto štátnou hranicou medzi oboma Kóreami.KĽDR tvrdí, že v Japonskom mori otestovala podvodný jadrový dron. Mala to byť odpoveď na spoločné námorné cvičenie Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska.

Viac o téme: VojnaKĽDRJužná KóreaPád režimu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu