Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prevratná operácia: Pacient nepotreboval narkózu, zhypnotizoval sám seba

Pacienta operovali bez narkózy.
Pacienta operovali bez narkózy. (Zdroj: YouTube/screenshot)

BADEN - Švajčiar (55) šiel opäť pod nôž, pretože ho trápili kovové platničky a skrutky, ktoré mu zaviedli po operácii komplikovanej zlomeniny. Na zákroku bolo zvláštne, že pacient odmietol anestéziu a namiesto toho sa zhypnotizoval.

Daniel Gisler mal asi pred 1,5 rokom doma nehodu, pri ktorej si zlomil holennú a lýtkovú kosť. Na upevnenie kostí museli lekári vložiť kovové platne, klince a skrutky. Nedávno si nechal odstrániť časti týchto kúskov kovu, pretože ich cítil vo svojom tele.

archívne video

Petra Vlhová má pretrhnutý predný krížny väz, čaká ju operácia (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Lekár: „Sami sme boli zvedaví, či to bude fungovať“

Za normálnych okolností je pacient kvôli takémuto postupu umiestnený do celkovej anestézie. Ale 55-ročný muž sa chcel zaobísť bez anestézie a namiesto toho sa dostal do stavu tranzu. Lekári z kantonálnej nemocnice v Badene mu toto „mimoriadne želanie“ splnili, ako uviedol vedúci lekár ortopedicko-traumatologického oddelenia Karim Eid. „Ako inovatívna nemocnica sme chceli pacientom poskytnúť túto skúsenosť, najmä preto, že sme sami boli zvedaví, či a ako metóda hypnózy funguje,“ povedal lekár.

Bežne sa pri tomto type operácie používa celková anestézia alebo aspoň lokálna anestézia – nohu bolo potrebné otvoriť v dĺžke desať centimetrov až po holennú a lýtkovú kosť, uviedla nemocnica.

Namiesto toho sa Gisler zhypnotizoval pomocou zvukových nahrávok, aby sa dostal do takzvaného stavu Esdaile. „Ide o veľmi hlboký stav hypnózy, ktorý je charakteristický okrem iného aj tým, že hypnotizovaný by mal byť bez bolesti,“ vysvetlila klinika.

„Počas operácie som niečo cítil, napríklad rez,“ povedal o svojej skúsenosti 55-ročný muž. "Potom to bolo opäť veľmi znesiteľné." Okrem mierneho stonania a občasných zášklbov zostával operovaný podľa chirurgického tímu prevažne pokojný a jeho oči boli vždy zatvorené. Najbolestivejšie pre neho bolo zašitie rany na konci.

Pacient opustil nemocnicu hodinu po zákroku – pešo!

Nakoniec sa lekári čudovali, že pacient stratil pomerne málo krvi. Len hodinu po zákroku mohol Gisler opäť odísť z nemocnice – pešo, ako zdôraznila klinika.

Viac o téme: NarkózaHypnózaOpeácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu