Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Boje v pásme Gazy sa vyostrujú! Izraelské tanky údajne pálili na nemocnicu v Chán Júnise

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Palestínske ministerstvo zdravotníctva riadené radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v utorok uviedlo, že izraelské sily priamo zaútočili na nemocnicu v meste Chán Júnis v južnej časti tejto pobrežnej enklávy. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:00 Medzinárodné humanitárne a ľudskoprávne organizácie v stredu vyzvali členské štáty OSN, aby prestali dodávať zbrane Izraelu a palestínskym militantným skupinám v snahe ukončiť vojnu v Pásme Gazy. V opačnom prípade podľa nich riskujú spoluúčasť na možných vojnových zločinoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

20:00 Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu v stredu oznámil, že v piatok vynesie rozhodnutie v prípade údajného páchania genocídy v Pásme Gazy. Môže v ňom Izraelu nariadiť, aby zastavil svoje vojenské operácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:00 Najmenej deväť ľudí zahynulo a 75 utrpelo zranenia pri stredajšom ostreľovaní školiaceho centra Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy. V centre sa v tom čase nachádzalo okolo 800 ľudí, informoval podľa agentúry DPA na sociálnej sieti X Thomas White, riaditeľ UNRWA pre Pásmo Gazy.

16:00 Zasiahnuté dnes bolo tiež stredisko úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA v Chán Júnise, kde sa skrývali desaťtisíce vysídlených Palestínčanov, uviedol na sieti X predstaviteľ UNRWA Thomas White. Dodal, že na mieste vypukol požiar, ktorý si vyžiadal mnoho obetí a že sa dva dni k objektu nemožno dostať a ľudia tam zostali uväznení.

12:32  Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá sa začala vlani 7. októbra v reakcii na útok tamojšieho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael s 1200 obeťami, zomrelo už 25.700 Palestínčanov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na úrady v Gaze spravované Hamásom. Za posledných 24 hodín si izraelské bombardovanie a pozemné operácie podľa rovnakého zdroja vyžiadali 210 obetí z radov Palestínčanov, čo je najviac za deň za predchádzajúci týždeň.

11:47 Pápež František v stredu opätovne vyzval na mier na Ukrajine, v Pásme Gazy a ďalších oblastiach sveta, kde prebieha vojna. Zároveň "prosí" svetových lídrov, aby tieto konflikty ukončili."Samotná vojna je negáciou ľudskosti," uviedol pápež na pravidelnej generálnej audiencii vo Vatikáne. "Neunavme sa modliť za mier, aby prestali konflikty," povedal.

Pápež František
Zobraziť galériu (4)
Pápež František  (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

10:53 Juhoafrická republika očakáva rozsudok Medzinárodného súdneho dvora o núdzových opatreniach v Gaze v piatok.

9:19 Izraelské sily z 98. divízie pokračovali v obkľúčení teroristov Hamasu v južnom meste Gazy Khan Yunis.

8:53 Izrael nemá právo „vetovať“ palestínsku štátnosť, povedal v stredu šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell uprostred búrlivej diskusie medzi premiérom Netanjahuom a medzinárodným spoločenstvom o tom, čo sa stane po vojne v Gaze.

7:32 Hamas je podľa správ otvorený dohode o prímerí v Gaze, ktorá by zahŕňala prepustenie niektorých zo zostávajúcich 130 rukojemníkov.

6:42 Hamas odmietol pokročiť v dočasnom prímerí s Izraelom, kým sa nedohodnú budúce podmienky trvalého prímeria.

Izraelské tanky pálili na nemocnicu v Chán Júnise, tvrdí Ministerstvo v Gaze

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že izraelské tanky "ostreľovali vrchné poschodia budov pre špecializované operácie a pohotovosť Násirovej nemocnice" s tým, že zranenia podľa očakávania utrpeli desiatky osôb.Izraelská armáda pre agentúru AFP uviedla, že o tejto udalosti "nevie".V druhom najväčšom meste Pásma Gazy sa v posledných dňoch rozhoreli ťažké boje, pričom zabité a zranené boli desiatky Palestínčanov. Izraelskí predstavitelia uviedli, že v tuneloch pod mestom sa zrejme ukrývajú vrcholní lídri palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Palestínčania utekajú z Chán Júnisu pred izraelskou pozemnou a leteckou ofenzívou na pásmo Gazy, pondelok 22. januára 2024.
Zobraziť galériu (4)
Palestínčania utekajú z Chán Júnisu pred izraelskou pozemnou a leteckou ofenzívou na pásmo Gazy, pondelok 22. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bashar Taleb)

Palestínske ministerstvo zdravotníctva obvinilo izraelské sily z "odrezania Násirovej nemocnice - najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v enkláve, ktoré stále čiastočne funguje -, čím ohrozili životy personálu a vysídlených osôb"."V dôsledku nepretržitého bombardovania zdravotnícky personál nemôže prevážať vážne prípady z Násirovej nemocnice do neďalekej jordánskej poľnej nemocnice," uviedlo ministerstvo v druhom vyhlásení.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) hlásil, že jeden z jeho prístreškov pre vysídlené osoby v Chán Júnise bol v pondelok "zasiahnutý počas vojenskej operácie". Podľa utorkového vyhlásenia šéfa UNRWA Philippa Lazzariniho tam pri intenzívnych bojoch zahynulo najmenej šesť ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia.V dôsledku prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy sa viac ako milión ľudí, ktorí museli utiecť zo svojich domovov, sústreďuje v meste Rafah na hraniciach s Egyptom.

Boje sa vyostrujú

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v utorok opísal situáciu v Gaze, kde počet úmrtí "neúprosne stúpa", ako "neopísateľnú bolesť"."V Chán Junise sa boje vyostrujú, ničia civilné oblasti a pripravujú ľudí o život. Útoky na zdravotnú starostlivosť naďalej stúpajú," uviedol OCHA na sociálnej platforme X.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po brutálnom útoku militantov z Hamasu na juh Izraela vlani 7. októbra, pri ktorom zabili približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších zhruba 250 ľudí uniesli ako rukojemníkov do Pásma Gazy.Izrael na útok Hamasu reagoval raketovými útokmi a náletmi na Pásmo Gazy a pozemnou inváziou, pri ktorej podľa gazských úradov zahynulo už takmer 25.000 ľudí, väčšinou žien a detí.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu