Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Ruské sily po prvýkrát vstúpili do Avdijivky: Ukrajinci ich údajne vytlačili

V Rusko sa zrútilo lietadlo s ukrajinskými zajatcami. Zobraziť galériu (4)
V Rusko sa zrútilo lietadlo s ukrajinskými zajatcami. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrii Marienko)

KYJEV/MOSKVA - Ruské sily po prvýkrát vstúpili do vojnou poznačeného mesta Avdijivka ležiaceho na frontovej línii v Donbase, Ukrajincom sa ich však podarilo vytlačiť. V stredu to uviedol starosta Avdijivky Vitalij Barabaš. Informujeme podľa správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 699

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 699 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:38 Najmenej dvaja ľudia zomreli a ďalších osem bolo zranených pri ruskom útoku na mesto Hirnyk v ukrajinskej Doneckej oblasti. Uviedol to šéf vojenskej oblastnej správy Vadim Filaškin. Obyvateľov Doneckej oblasti, ktorú pretína frontová línia, vyzval, aby sa nevystavovali smrteľnému nebezpečenstvu a evakuovali sa do bezpečnejších oblastí Ukrajiny.

19:25 Ukrajinská rozviedka uviedla, že nemá "spoľahlivé informácie" o tom, kto sa nachádzal na palube zrúteného ruského vojenského transportného lietadla, ktoré podľa tvrdení Moskvy prevážalo desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Kyjev však potvrdil, že v stredu mala prebehnúť výmena väzňov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Dnes sa mala uskutočniť výmena zajatcov, ale neuskutočnila sa. Podľa Ruska to bolo v dôsledku zostrelenia ruského lietadla Il-76, ktoré údajne prevážalo ukrajinských zajatcov," uviedla vo vyhlásení Hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO).

19:00 Biely dom uviedol, že nemá dostatok informácií na vyvodenie záverov o havárii lietadla IL-76.

17:53 Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval. Moskva sa od začiatku invázie na Ukrajinu snaží Avdijivku dobyť. Od vlaňajšieho októbra operácie ruských síl naberali na intenzite s cieľom získať kontrolu nad týmto východoukrajinským mestom, v ktorom pred vojnou žilo približne 32.000 obyvateľov. Ukrajinské sily podľa Kyjeva stále odolávajú snahám Ruska Avdijivku obkľúčiť.

17:30 Prostriedky, ktoré tento rok vyčlenili európske krajiny na podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, nie sú dostatočné. V rozhovore, ktorý dnes zverejnil týždenník Die Zeit, to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz, píše agentúra AFP. Scholz vyzval únijné štáty, aby svoju pomoc Ukrajine masívne navýšili, a odmietol kritiku, že Nemecko postupovalo príliš opatrne. Šéf nemeckej vlády tiež nepriamo varoval pred ukončením podpory zo strany Spojených štátov, o ktorom sa hovorí v prípade, že by sa do Bieleho domu vrátil bývalý prezident Donald Trump.

16:52 Ukrajina v stredu uviedla, že bude pokračovať v cielení na ruskú armádu v pohraničnej Belgorodskej oblasti. K vyhláseniu došlo len niekoľko hodín po tom, čo Moskva obvinila Kyjev zo zostrelenia lietadla, na palube ktorého sa údajne nachádzali desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

15:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval aj ďalšie členské štáty Európskej únie, aby urobili viac pre pomoc Ukrajine v boji proti prebiehajúcej ruskej invázii. TASR správu v stredu prevzala z agentúry DPA. "Príspevky, ktoré európske štáty doteraz vyčlenili na rok 2024, stále nie sú dostatočne veľké," povedal Scholz v rozhovore pre noviny Die Zeit. Európa musí podľa neho viesť rozhovory o tom, čím môže každá krajina prispieť, aby sa výrazne zvýšila pomoc pre Ukrajinu.

15:30 Ruské sily zasiahli chersonskú nemocnicu, zranili 3 zdravotníkov.

14:27 Ruskí poslanci v stredu schválili návrh zákona, ktorý umožňuje skonfiškovať peniaze, majetok a ďalšie cennosti kohokoľvek, kto koho usvedčia z kritiky ruskej armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Moskva už krátko po napadnutí Ukrajiny označila kritiku ruskej armády za nezákonnú. Odvtedy v tejto súvislosti zadržala tisíce ľudí. Už teraz hrozí v Rusku za šírenie údajne nepravdivých informácií o armáde až 15 rokov vo väzení.

14:08 Ruské ministerstvo obrany obvinilo v stredu Ukrajinu zo zostrelenia vojenského transportného lietadla, pri ktorom podľa neho zahynulo všetkých 74 ľudí na palube vrátane 65 ukrajinských vojakov prevážaných na výmenu zajatcov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP. Ministerstvo tvrdí, že lietadlo lietadlo Iliušin Il-76 zostrelili, keď letelo z letiska Čkalovskij v Moskovskej oblasti do Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, "aby prepravilo ukrajinských vojakov na výmenu" vojnových zajatcov.

13:47 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba naďalej rokuje s nemeckou vládou o nákupe riadených striel Taurus s plochou dráhou letu nemeckej výroby.Kuleba zopakoval, že Ukrajina má záujem o nákup vyspelých nemeckých rakiet, aby mohla útočiť na ruskú vojenskú infraštruktúru na okupovanom ukrajinskom území.

13:43 Ukrajinské ministerstvo obrany nemôže potvrdiť, že lietadlo zasiahli ukrajinské obranné sily, pretože "informácie sa stále spresňujú", napísala ukrajinská verejnoprávna stanica Suspilne na svojom webe. Podobne informuje ruská služba stanice BBC. "Žiadne takéto informácie nemáme," cituje jeden zo svojich zdrojov BBC. Server Ukrajinska pravda v prvej verzii správy o nešťastí napísal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdili informáciu o páde lietadla so slovami, že to "bola ich práca". Neskôr svoj text upravil a v jeho závere píše, že túto informáciu odstránil, pretože iný zdroj ju nepotvrdil. Podľa zdroja v generálnom štábe lietadlo prepravoval protiletecké strely S-300, píše Ukrajinska pravda.

13:37 Trosky lietadla sú rozptýlené na ploche piatich kilometrov, píše ruský portál Baza, podľa ktorého niektoré trosky dopadli na pozemky miestnych obyvateľov. Investigatívny projekt Conflict Intelligence Team medzitým zverejnil video, ktoré podľa neho haváriu Il-76 zachytáva.

13:27 Vysokopostavený diplomat na ruskom ministerstve zahraničia Rodion Mirošnik podľa agentúry TASS vyhlásil, že lietadlo Il-76 zostrelila Ukrajina. 

12:46 Ruský parlament v stredu prijal uznesenie adresované francúzskym poslancom, v ktorom odsudzuje údajnú prítomnosť francúzskych "žoldnierov" na Ukrajine.

12:27 Všetci ľudia na palube transportného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo v ruskej Belgorodskej oblasti zahynuli, napísal na platforme Telegram tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ich počet neuviedol. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že v regióne havarovalo vojenské lietadlo Il-76, na ktorého palube bolo okrem iných 65 ukrajinských vojnových zajatcov. Ruský poslanec Andrej Kartapolov v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, povedal, že lietadlo Il-76 zostrelili tri strely Patriot alebo Iris-T, píše web Meduza. Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

12:06 Ukrajinský rodák a bývalý pretekár Igor Sushko napísal k videu z havárie, ktoré zdieľal na svojom X. "Správa, že na palube lietadla boli ukrajinskí vojnoví zajatci, je NEPRAVDIVÁ.“

A ďale pokračujej: "Ruské vojenské transportné lietadlo, ktoré viezlo rakety S-300, ktoré sa zvyčajne používajú na útoky na civilné obyvateľstvo v Charkove, zostrelili ukrajinské ozbrojené sily nad Korochou v ruskej oblasti Belgorod."

11:56 Podľa ruského poslanca bol transportér zostrelený tromi raketami. Andrej Kartapolov však zdroj svojich informácií nevysvetlil. Za nezvyčajný považujú odborníci aj prepravu väzňov lietadlom.

11:45 V Kyjeve spravodajský portál Ukraijinska Pravda s odvolaním sa na vojenské zdroje informoval, že ukrajinská strana pád potvrdila. Podľa informácií generálneho štábu malo lietadlo dopraviť na front protilietadlové rakety S-300. Ukraijinska Pravda pôvodne informovala, že ukrajinská armáda hovorila o zostrelení lietadla. Táto verzia bola potom zmenená.

10:35 "Dňa 24. januára tohto roku približne o 11.00 h moskovského času havaroval pri pravidelnom lete v Belgorodskej oblasti lietadlo Il-76. Na palube sa nachádzalo 65 vojnových zajatcov z ukrajinských ozbrojených síl, prevážaných do Belgorodskej oblasti na výmenu, "uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa štátnej agentúry TASS. V lietadle bolo podľa neho tiež šesť členov posádky a traja členovia sprievodu.

Príčina pádu lietadla sa podľa Moskvy vyšetruje, na miesto leteckej katastrofy zamierila vojenská komisia.Investigatívny projekt Conflict Intelligence Team medzitým zverejnil video, ktoré podľa neho haváriu Il-76 zachytáva.

Server Meduza predtým informoval s odvolaním sa na zdroje kanála 112 o páde vojenského lietadla v Koročanskom okrese. Regionálny gubernátor Vjačeslav Gladkov na platforme Telegram informoval o bližšie nespresnenej nehode v Koročanskom okrese, kvôli ktorej zmenil pracovný rozvrh.

9:05 Kremeľ možno dovolí nejakej protivojnovej opozícii navrhnúť ruské prezidentské voľby ako referendum o vojne.

8:16 Rusko ostreľovalo 5 komunít v oblasti Sumy.

7:36 Kanada oznámila novú vojenskú pomoc.

6:28 Úrady v Holandsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku a Kanade podnikli v januári koordinované zásahy zamerané voči osobám porušujúcim sankcie uvalené na Rusko. Oznámila to v utorok európska justičná agentúra Eurojust, informuje agentúra AFP.Operácia bola výsledkom spoločného vyšetrovania týkajúceho sa vývozu technologického a laboratórneho vybavenia do Ruska, ktorý je v rozpore so sankciami uvalenými na Moskvu po invázii na Ukrajinu. Ide o tovary s možným vojenským využitím.

6:00 Nemecká vláda chce podporiť obranu Ukrajiny dodávkou vojenských vrtuľníkov. Spolkový minister obrany Boris Pistorius prisľúbil Kyjevu šesť multifunkčných vrtuľníkov typu Sea King Mk41, ktoré majú vo svojej výzbroji nemecké ozbrojené sily - Bundeswehr. Súčasťou dodávky bude aj príslušenstvo, náhradné diely a príslušný výcvik, uviedol v utorok rezort obrany v Berlíne.

Ruské útoky zabili na Ukrajine 18 ľudí, počet obetí môže ešte narásť

Zelenskyj zároveň upozornil, že záchranné práce stále pokračujú a počet obetí môže ešte stúpnuť."Žiaľ, zomrelo 18 ľudí," potvrdil ukrajinský prezident v pravidelnom večernom videopríhovore. Ako dodal, útokmi bolo zvlášť ťažko zasiahnuté mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny."Musíme prinútiť Rusko zaplatiť za utrpenie a bolesť, ktorú spôsobilo Ukrajine," reagoval na utorkové útoky Ruska ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na Ukrajine podniklo údery na zariadenia na výrobu zbraní. "Vytýčené ciele boli splnené. Všetky určené zariadenia boli zasiahnuté," napísalo ruské ministerstvo vo vyhlásení bez ďalších podrobností.Ukrajina sa už 23 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej agresii. Moskva sa najnovšími útokmi podľa AFP snaží nájsť medzery v ukrajinskej obrane, na čo nasadzuje veľký počet rakiet a dronov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodynyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu